Grad Slavonski Brod i UNICEF ponovno ističu važnost predškolskog odgoja romske djece

Foto: Grad Slavonski Brod

Kako bi se roditelje potaknulo na upis romske djece u program predškole u novoj školskoj godini, u sklopu projekta „Krenimo zajedno II“ održano je događanje za predškolce na dječjem igralištu u Naselju Josipa Rimca. Riječ je o projektu čiji je cilj uključivanje djece iz Naselja Josip Rimac u predškolski odgoj i obrazovanje te kasnije uspješnije uključivanje u osnovnu školu.

U sklopu ovog projekta početkom godine su uređene i učionice OŠ “Hugo Badalić”- Područna škola Jelas, a ovo 520.000.00 kuna vrijedno ulaganje obuhvaća opremanje šest učionica područne škole Jelas klupama, stolicama, namještajem i didaktičkom opremom za provođenje predškolskog programa, prijevoz djece autobusom i profesionalno usavršavanje za predškolske odgojiteljice i odgojitelje, s fokusom na uključivanje romske djece u obrazovanje. Tijekom školske godine 2017./2018. u dvije integrirane predškolske grupe u područnoj školi Jelas bilo je uključeno 42 djece, od kojih je 22 djece romske nacionalne manjine.

Kako je prilikom današnjeg događanja istaknuo zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić, Grad Slavonski Brod, kao grad –prijatelj djece, kontinuirano i sustavno radi na poboljšanju uvjeta života za svu djecu s područja grada s posebnim naglaskom na onu koja se nalaze u najranjivijoj skupini, uključujući i romsku djecu.

Pri tome su temelj „Akcijski plan Grada Slavonskog Broda za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje 2017. – 2020.“, preporuke Nacionalne strategije za uključivanje Roma, ali i uspješna dosadašnja suradnja s UNICEF-om. Zamjenik gradonačelnika ponovno je naglasio važnost predškolskog odgoja za romsku djecu, koja na taj način stječu bolje socijalne vještine i znanje hrvatskog jezika, što im omogućuje lakše savladavanje programa osnovne škole.

Izvor: slavonski-brod.hr

🔥1