BIH: Film “Zabranjeno voće” kojim mladi poručuju da je samo ljubav važna

Foto: VIVA

Dok se ljetni raspust bliži kraju VIVA škola filma – filmska radionica, održana je u Tuzli od 26-28. avgusta u JU OŠ “Brčanska Malta”.

Ove godine, na filmsku radionicu se prijavilo 14 učenika i učenica, a tokom tri dana, učili si o istoriji i osnovama filma, tehnikama snimanja, vrstama objektiva, kadrovima, knjizi snimanja i timskom radu.

Mladi Tuzlaci, smimili su kratki film pod nazivom Zabranjeno voće, koji govori o ljubavi dvoje tinejdžera, a koji su različite vjeroispovjesti i zbog čega ih porodice osuđuju. Poruka filma je jedinstvena-samo je ljubav važna.

Ovaj, ali i drugi filmovi koje su mladi snimali tokom radionica i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, biće prikazani na četvrtom po redu Viva Film Festivalu, koji će se ove godine održati od 12-15. septembra.

Viva filmske radionice su besplatne, edukativne i praktične. Namjenjene su mladima od 13 do 21. godine i održavaju se širom BiH.

Prvog dana radionice uči se teorijski dio koji govori o istoriji filma, knjizi snimanja i kadrovima. Također, prvog dana polaznici sami smišljaju scenario i dodjeljuju filmska zanimanja jedni drugima. Drugi dan je posvećen samoj realizaciji ideje, odnosno scenarija, kada polaznici koriste filmsku opremu i snimaju svoj film. Trećeg dana se pristupa montaži filma, snimanju naracije i muzika, nakon čega slijedi premijera i podjela certifikata.

VIVA karavan nakon nakon Tuzle, preselio se u Puračiću u OŠ “Puračić”, nakon koje slijedi kratki predah do radionice u Ustikolini, koja će biti održana početkom septembra.

Izvor: portal-udar.net

🔥0