Romska zajednica ima osobine koje su kompatibilne s duhom modernog poduzetništva

Foto: velimirsrica.com
Autor: Maja Grubišić

U sklopu predstavljanja projekta pod nazivom “Romi u poduzetništvu” u organizaciji Otvorene medijske grupacije profesor Velimir Srića održao je predavanje na temu poduzetništva te s nama porazgovarao o pozicioniranju Roma i Hrvatske u poduzetništvu.

“Zamislite da u romska naselja dovedemo profesore informatike i djecu i mlade inspiriramo da se bave vrhunskim tehnologijama i da uče najaktualnija znanja. To nove generacije itekako mogu.”

Srića je redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i gostujući profesor na UCLA (University of California at Los Angeles).  Vodio je Radnu grupu za strategiju informatizacije Hrvatske te je jedan od osnivača Hrvatsko-američkog društva i Hrvatskog europskog pokreta.

Koje osobine, prema Vašem mišljenju, čine “poduzetnički duh”? Postoje li razlike između “inovativnog” i “poduzetničkog” duha?

Živimo u doba u kojem poduzetnički duh mijenja svijet, svakodnevno sudjelujući u stvaranju osobnih i poslovnih uspjeha. Svih šest najvrednijih kompanija na svjetskoj burzi (Apple, Google, Amazon, Microsoft, Tencent i Facebook) nastalo je kao poduzetnički pothvati jednog ili nekoliko pojedinaca, doslovce “u garaži”.

Poduzetnički duh je u velikoj mjeri sinonim za inventivnost, a kao takav je suprotstavljen birokratskom duhu. Birokratske sredine vole poštivanje pravila i procedura dok su poduzetničke usmjerene na promjenu pravila i ostvarenje rezultata. Za kršenje pravila u birokratskoj sredini ste kažnjeni, a u poduzetničkoj dobivate nagradu za inovaciju. Poduzetnički duh traži nagrađivanje prema ostvarenjima, čime se poboljšava motivacija onih koji rade. U birokratskim sredinama nagrađuje se vrijeme provedeno na radu, bez obzira na zalaganje i rezultate. Zato u poduzetničkoj organizaciji radiš da zaradiš, a u birokratskoj radiš da odradiš.

U birokratskim sredinama dominira nadglasavanje, iskustveni pristup poslu i poštivanje hijerarhije. Poduzetnički se sustavi odlikuju sklonošću odlučivanja konsenzusom, težnjom inovaciji i organizacijskim ustrojem temeljenim na znanju, inicijativi i participaciji. U birokratskoj si sredini dobar ako se sviđaš šefu, a u poduzetničkoj ako se sviđaš klijentu. Poduzetnički se duh bavi stvaranjem nove vrijednosti, dok je birokratski zaokupljen preraspodjelom postojećega. Poduzetnici žive u budućnosti i za budućnost dok su birokrate zaokupljeni prošlošću. Zato poduzetnici tu budućnost stvaraju dok im birokrate pritom, više ili manje, smetaju.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

🔥0