Srbija: Podrška razvoju romske djece u najranijem djetinjstvu

Organizacija ROSA i lokalni Tim za podršku ranom razvoju djece, zajedno sa Patronažnom polivalentnom službom Doma zdravlja u Leskovcu, danas su u Domu kulture Roma u Leskovcu podijelili 25 nosiljke (klokan) za bebe stare do jedne godine, majkama babinjarkama.

Nosiljke za bebe donacija su UNICEF-a, koji podržava projekt “SVE ZA DJECU: mobilizacija zajednice radi podrške ranom razvoju romske djece”.

Organizacija Romska obnova, suradnja i alternativa-ROSA iz Leskovca , sudjeluje u ovom projektu koji realizira BIBIJA Romski ženski centar iz Beograda, uz financijsku podršku UNICEF-a, Beograd.

Cilj projekta je da se unaprijede lokalni kapaciteti za koordiniranje inkluzivne savjetodavne usluge – kroz jačanje međusektorske saradnje i izgradnje kapaciteta na lokalnoj razini, kao i unapređenje znanja i kapacitete roditelja o zdravlju, prehrani i važnosti ranog razvoja djeteta i male djece, posebno najugroženijima, kroz izravne i specifične međusektorske mjere.

Projektnim aktivnostima obuhvaćena su četiri romska naselja u Gradu, naselje u Pečenjevcu, Brestovacu, „Podvorce“ i „Slavka Zlatanovića“.

Biti će realizirano ukupno 20 radionica, sa preko 200 uključenih Romkinja i Roma, majki i očeva male djece od 0-6 godina starosti. Radionice i aktivnosti na terenu poboljšati će kapacitete lokalnih Romkinja i Roma, majki i očeva male djece koji će poboljšati svoje prakse u ponašanju u područjima: prehrana, higijena, imunizacija, roditeljske prakse, antidiskriminacijsku akciju u cilju unapređivanja ranog razvoja romske djece u Leskovcu.

Rezultat ovih aktivnosti je doprinos unapređenju uključenosti romske zajednice i podizanje značaja ranog razvoja djece kod roditelja, vidljivost izloženosti diskriminaciji i povećan broj pripadnika romske zajednice, sa fokusom na žene i decu, koji kontaktiraju nezavisna tijela i prijavljuju slučajeve diskriminacije.

Izvor: rominfomedia.rs

0