BIH: Gosti iz Njemačke posjetili Dnevni centar za djecu zatečenu u skitnji u Brčkom

Foto: Udar

Mreža nevladinih organizacija za borbu protiv govora mržnje „Promoviši Pozitivno“ organizraala je prijem za studente iz Njemačke, koji su u posjeti Bosni i Hercegovini doputovali s ciljem da upoznaju kulturu naše zemlje, te da iz prve ruke saznanja nešto o postratnom načinu funkcioniranja BiH.

Članice mreže „Promoviši pozitivno“ iskazali su ogroman interes da ove mlade ljude upoznaju sa kulturom, tradicijom, specifičnostima Brčkog distrikta, te poteškoćama sa kojima se trenutno susreće građanstvo i omladina ovog grada i okoline.

Gosti iz Njemačke su tokom posjete imali priliku da posjetite Dnevni centar za djecu zatečenu u skitnji, družiti se sa mališanima, te razmjeniti iskustva sa volonterima i zaposlenima Dnevnog centra o radu sa marginaliziranim grupama.

Nakon posjete Dnevnom centru, mnogi od studenata su imali jedno pitanje: Zašto je neophodno educirati romsku djecu ovim putem, iako je obrazovanje u BiH besplatno te svi imaju pravo na njega?

Vesna Gavrić, koordinatorica Dnevnog centra, odgovaravši na ovo pitanje studentima iz Njemačke, između ostalog je rekla da, iako je obrazovanje besplatno, mnoge marginalizirane porodice, u ovom slučaju Romi, usred izuzetno teške ekonomske situacije nisu u prilici slati svoju djecu u školu.

„Iako naša država posjeduje mehanizme socijalne pomoći namjenjene socijalno ugroženim porodicama, percepcija roditelja jeste da to nije ni približno dovoljno kako bi osigurali normalan životni standard, te iz tog razloga mnogi se odlučuju da svoju djecu šalju u skitnju da prose, ili ih ipak vode sa sobom u sakupljanje sekundarnih sirovina, kako bi svojim porodicama omogućili osnovna sredstva za preživljavanje“, dodala je Gavrić.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥0