BIH: Zašto je za medije važno da li je osumnjičeni za krivično djelo Rom?!

Foto: Opine, mjesto gdje se desio napad
Autor: Dalibor Tanić

Posljednjih desetak dana, bh. mediji (ponovo) vode rat protiv Roma, točnije protiv osumnjičenog za napad i nanošenje teških povreda. MUP HNK zvanično je priopčio samo njegove inicijale: J.F. Za ostatak su se pobrinuli profesionalni bh. mediji, odredivši mu nacionalnu pripadnost, pa čak i profesionalno bavljenje kick-boksom. Navodno, J.F. je Rom i zbog toga ovo teško krivično djelo, za javnost ima mnogo veću težinu.

Ovaj naš brdsko-stočarski kraj, popularnog naziva zapadni Balkan i države unutar njega, vjerovatno je jedini u svijetu gdje mediji po nekoj obavezi, ili službenoj dužnosti, moraju čak i zločinu odrediti nacionalnost. Valjda zločin nije dovoljan sam po sebi ako nije etnički obojen. Ako vam još uvijek nije jasno o čemu govorim, otvorite ovaj link.

Ovo je posebno važno za Bosnu i Hercegovinu koja ima 3 konstitutivna naroda i 17 nacionalnih manjina. Jedino Romi imaju tu privilegiju da im bh. profesionalni mediji uz ime i prezime zakače i nacionalnu pripadnost.

Tako je i sa posljednjim slučajem. J.F. je navodno Rom, zbog koga se podiglo sve živo u Opinama (i ostaku BiH), gdje se desio sukob i zbog koga je Meho Voloder u komi već više od nedelju dana. Stanovnici ovog mjesta izašli su na ulice, traže zaštitu od Roma, a mediji itekako pomažu u generiranju mržnje, baš kao nekada.

Jedna i jedina stvar oko koje se u ovom slučaju ne treba raspravljati je sam događaj. Meho je u komi i život mu visi o koncu! J.F. je uhapšen i odgovaraće za počinjeno djelo nakon što bude procesuiran. Biće velika tragedija u slučaju da Voloder izgubi bitku za život. Tada više nećemo govoriti o napadu i nanošenja teških povreda, već ubistvu!

Napadač će u svakom slučaju biti kažnjen i tu se svi slažemo! Svaki zločin treba kazniti.

Jedina stvar oko koje se ne slažem sa medijima je linč koji se vodi protiv Roma. Pitati ću, po ko zna koji put sve svoje kolege i koleginice, zašto je bitno da se pored imena, ili u ovom slučaju inicijala obavezno navede i nacionalna pripadnost?!

Ukoliko smatrate da će slučaj imati veću težinu i biti brže okončan, a ne više čitan i „klikan“, onda molim vas ubuduće obavezno pišite da je Sanjin Sefić Bošnjak! Možda time budete okončali muku koju roditelji i prijatelji nesretno nastradalih djevojaka imaju već par godina!

Koja je razlika između J.F. i Sanjina Sefića?! Za mene imaju isti prefiks-osumnjičeni za nanošenje teških povreda, odnosno ubistvo! Da li je bitno nešto drugo? Za novinare i medije koji profesionalno izvještavaju, ne bi trebalo, ali za bh. medije, očigledno nije. U ovom slučaju, čak se u drugi plan stavlja sam događaj, a primarni fokus je prebačen na nacionalnu pripadnost osumnjičenog.

Ovaj trend nije ništa novo! Mediji stalno pišu o romskim prosjacima, romskoj djeci, Romima, a prije više od desetak godina, doduše ne u BiH, već u Srbiji, pojavio se tekst, gdje je romski konj sa zapregom, napravio haos u saobraćaju u jednom dijelu Beograda.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0