BIH: Donja Gradina, sjećanje na logore smrti i veliko stradanje Roma

Foto: Udar

Sabira Hašimović, predsjednica je Udruženja žena Romkinja iz Bijeljine. Ona kaže da je veoma bitno doći 2. kolovoza u Donju Gradinu kada se obilježava Međunarodni dan sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu.

Govori da tim ljudima koju su stradali, treba odati počast i sjetiti ih se ne samo na ovaj dan, već i kroz druge programske aktivnosti romskih udruženja podsjećati na njihova stradanja.

„Mi ovim dolaskom želimo da kažemo da smo uz njih, da ih nikada nećemo zaboraviti, i da ćemo ih se sjećati i to prenositi i našoj omladini, da znaju o tim zločinima“, rekla je Sabira sa puno emocija za portal Udar.

Naglasila je da o ovom događaju treba učiti i mlade generacije Roma i Romkinja koje se i u 21. stolječu suočavaju sa diskriminacijskim odnosom prema Romima „samo zato što su pripadnici tog naroda“.

„Moramo svi zajedno, i Romi i nadležne institucije, raditi na suzbijanju u smanjenju diskriminacije Roma“, naglasila je Hašimović.

Spomen u Spomen-području Donja Gradina kod Kozarske Dubice  organizirala je Ženska romska mreža „Uspjeh“ uz podršku Misije OSCE u BiH. U prisustvu predstavnika  romskih udruženja iz cijele BiH, polagnjem vijenaca i cvijeća i prigodnim govorima, obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve  genocida u Drugom svjetskom ratu.

Na današnji dan 1944. godine, u jednoj noći u koncentracijskom logoru Auschwitzc, ubijeno je 2.897 Roma. Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu u Europi od strane nacističkih režima ubijeno pola miliona Roma.

Ovo je drugi put da se u BiH obilježava Dan sjećanja na stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu. Ove godine skromno, ali i dostojanstveno obilježen je ovaj tragični datum važan u povijesti romskog naroda.

Masovna hapšenja Roma na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske i njihove deportacije u Jasenovac, počele su u svibnju 1942. godine. U ovom sustavu logora smrti na najsvirepiji način ubijeno je njih oko 40 tisuća, rekao je viši kustos u Spomen području Donja Gradina, Dejan Motl, koji je nakon polaganja vijenaca, održao predavanje  o stradanju Roma  u Donjoj Gradini.

Ovo  stratište, u kome su stradali Srbi, Romi, Židovi i antifašisti, posjetili su predstavnici Roma iz cijele BiH, došavši da odaju počast svojim sunarodnjacima  i precima koji su na najmonstruznije načine i ubijani u Donjoj Gradini.

Safija Mustafić iz Tuzle, kazala je za romski portal “Udar” da je došla u Donju Gradinu da oda počast svim stradalim Romima, kao i članovima njene porodice koji su ubijeni u Jasenovcu. Safija nam je rekla da su njena tetka, majčina sestra i njenih četvero djece odvedeni u Jasenovac i tamo ubijeni. Safijina majka je tada imala šest godina, i ovi zločini su joj se duboko urezali u pamćenje, o čemu je pričala i Safiji.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0