BIH: Ženska romska mreža “Uspjeh” će 2. kolovoza 2018 posjetiti spomen područje Donja Gradina

Foto: Portal Udar
Autor: Aldijana Musli

Ženska romska mreža “Uspjeh” će 2. kolovoza 2018.godine sa početkom u 12 sati uz podršku Misije OSCE-a u BIH i OAK Fondacije posjetiti spomen područje Donja Gradina i odati počast stradalim Romima i Romkinjama tokom Drugog Svjetskog rata.

Drugi kolovoz se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Na taj dan 1944. godine nacisti su poslali u gasne komore 2.897 Roma u logoru Auschwitz.

Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Europe, i obilježava se širom Europe. Procijenjeno je da je tokom Drugog svjetskog rata, ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće biti utvrđen.

Na mjestu stradanja, Židova, Srba, antifašista i drugih, u Donjoj Gradini nalazi se masovna grobnica u kojoj je tadašnja NDH pokopala oko 40.000 Roma, ubijenih maljevima, kamama, sjekirama, čekićima, sajlama i drugim sredstvima.

Od 40.000 Roma koliko je brutalno pogubljeno, većina su bila djeca, žene i starci.

Čekalo se 70 godina da se čuju riječi izvinjenja koje je izgovorila potpredsjednica njemačkog parlamenta Claudia Roth 2014. godine. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na inicijativu brojnih romskih organizacija proglasilo drugi kolovoz Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.

Drugi kolovoz 1944. godine je ostavio duboki trag u kolektivnom sjećanju romske nacionalne manjine i cijele Europe. O Romskom holokaustu se ne uči u školama i nedovoljno je priznata tema.

Da bismo se borili protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, važno je prisjetiti se svih mračnih trenutaka u povijesti i naučiti lekciju iz prošlosti. Mnogi ljudi imaju malo ili nimalo saznanja da su Romi bili žrtve nacističkog režima.

Ženska romska mreža “Uspjeh” obilježavanjem ovog datuma želi podići svijest javnosti o zločinima prema romskoj nacionalnoj manjini koji su se dogodili kako se nikada niti jednom narodu ne bi ponovilo.

Izvor: portal-udar.net

0