BIH: O genocidu ne treba govoriti samo na međunarodne datume

Foto: Ilustracija
Autor: Portal Udar

U Bosni i Hercegovini i ove godine biće obilježen 2. kolovoz, Međunarodni dan sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu – ‘Porajmos”, što je romski naziv za genocid nad Romima.

Inače, 2. kolovoz u cijeloj Evropi obilježava se Međunarodni dan sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu, a povodom 2. kolovoz 1944. godine kada je u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno 2.897 Roma. Tokom Drugog svjetskog rata po zvaničnim podacima ubijeno je oko pola miliona Roma. Više desetina tisuća ih je stradalo na jugoslovenskom prostoru.

Predsjednica Udruženja žena Romkinja “Romani ćei” iz Prnjavora Snježana Mirković istakla je za Romski portal ”Udar” da je veoma važno da se Romi sjećaju  svojih sunarodnjaka roma – žrtava genocida u Drugim svjetskom ratu, te da se s tim podacima  trebaju upoznati i stariji, a naročito mladi članovi romskih udruženja. Ona je naglasila da njihovo Udruženje već drugu godinu odlazi u Spomen područje Donja Gradina kod Kozarske Dubice, gdje se nalazi najveće stratište u kome su mučki ubijani Romi u Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata. “Mi ćemo i ove godine, naše članice i predstavnici mladih, uzeti učešće zajedno sa ostalim članicama Mreže žena Romkinja ‘Uspjeh’ i  posjetiti ovo statište i položiti vijence i cvijeće i odati dužnu počast svim Romima koji su stradali ne samo u Donjoj Gradini, koja je bila u sastavu koncentracionog logora Jasenovac, već svim Romima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu”, rekla je. Mirkovićeva je istakla da je veoma važno da o stradanjima svojih sunarodnjaka znaju i mlade generacije Roma, da se o tome priča mnogo češće, kako se ne bi desilo da ti zločini budu zaboravljeni, što se ne smije dozvoliti.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

1