Slovačka: Brutalni napad skinheadsa ostavili mladog roma u komu

Foto: ilustracija

Autor: Romski Portal/ Čedo Todorović

U slovačkom gradu Zilina, oko 2 sata ujutro u subotu ujutro (21. srpnja), dogodio se zlokoban rasistički napad bande skinheadsa, u kojemu je mladi pripadnik romske zajednice, Daniel Danis, zadobio ozljede glave, i jednog ne-roma kojemu je slomljena noga zato što je došao da sasi mladog pripadnika romske zajednice. Policijski službenik koji je došao s hitnom pomoći rekao je: “Centar grada nije za Cigane, već za bijele”, javlja ERRC na svojim webstranicama.

Prema intervjuima s žrtvama od strane promatrača ERRC, Daniel Danis i šest njegovih prijatelja otišli su u pub Nosorozec u središtu Zilina, kako bi proslavili Danielov 21. rođendan. Romima nije bilo poznato da je to je mjesto gdje se skinheadsi redovito okupljaju.

Oko 2 sata ujutro kada su Romi bili pri odlasku, bili su okruženi skupinom od 10 do 15 skinheadsa naoružanih štapovima koji su počeli bacati kamenje na njih. Romi su pokušali pobjeći od svojih napadača, ali Daniel nije uspio, bio je napadnut i podvrgnut divljem napadu.

Mladi ne-Romi koji su ranije bili na piće s rođendanskom grupom u baru, bacili su se na Daniela kako bi zaštitili njegovu glavu od udarca. U napadu je ne-rom zadobio slomljenu nogu. Prije i tijekom ovog zlokobnog napada skinheads su vrištali “Ubit ćemo te, Ciganski šljamu”.

Žrtve su rekli promatračima ERRC-a su da su se nakon napada vratili svojm kućama, ali Daniel je počeo osjećati vrtoglavicu, a njegovi su roditelji nazvali hitnu pomoć. Bio je primljen u bolnicu i trenutno je u komi s teškim oštećenjem mozga i čeka na mogućnost operacije.

Kad je policija stigla na mjesto događaja s liječnicima, jedan je službenik izjavio: “Centar grada nije za Cigane, nego za bijelce”, kao da je pokušajem objašnjavanja htio ublažiti situaciju. Prema svjedočenju, medicinski djelatnici umanjili su ozbiljnost Danielovih ozljeda i izjavili da je “u redu”.

Danielov otac je kasnije u subotu ujutro podnio kaznenu prijavu zbog napada. Ono što ostaje duboko zabrinjavajuće, činjenica je da su policijski istražitelji potpuno isključili rasnu motivaciju u izjavi o napadu – zlokobne za život opasne prijetnje zločina iz mržnje, gdje su žrtve bile jasno ciljane zbog njihove etničke pripadnosti.

Stav policije bio je jasan kada su odbili uzeti neku od žrtava u policijskom automobilu koji je htio podnijeti kaznenu prijavu protiv napadača i policija mu je rekla da sam dođe do policijske postaje. Žrtve su uspjele identificirati neke od napadača i rekli su promatračima ERRC-a kako sumnjaju da jedan policijski službenik bi mogao imati osobne veze s jednim od skinheadsa.

Sumoran rekord pravosudnog sustava u slučajevima rasističkog nasilja nad Romima, od državnih i ne-državnih aktera u Slovačkoj, je takav je da su žrtve “zbrinute” i dobro utemeljene. ERRC će pažljivo pratiti ovaj slučaj.

1