Stradanja Roma je dokaz da u Europi fašizam i dalje živi

Foto: Ilustracija
Autor: Asmir Husić

U godini kada bugarski fašista u svojim govorima navodi na mržnju prema Romima vodi Nacionalno vijeće za integraciju manjina i godini gdje Matteo Salvini pokreće inicijative za  etničko čišćenje i izražava žaljenje što ne može protjerati Rome iz Italije, loše vijesti ne bi nas trebali iznenaditi, zar ne?

Anticiganizam koji možemo prepoznati u različitim oblicima, od diskriminacije do zločina iz mržnje, dovodi do začaranog  ciklusa isključenja Roma. Ostavlja ih kao društvene izopćenike i tretira na stereotipni način koji je nepodnošljiv.  U modernom dobu, problemi Roma i dalje nisu riješeni. Ostaje samo nada da će možda buduće generacije imati lagodniji život od Roma u prošlosti, pa čak i sadašnjosti.

Ova nada i sav rad uložen od strane aktivista za romska prava širom svijeta, danas se čine kao pusti san, s obzirom da na vlast dolaze nacionalističke, ekstremno desničarske partije koje svoje govore, kao i čitave kampanje zasnivaju na fašističkim uvjerenjima.

Protjeravanje, etničko čišćenje, tolerancija mržnje pa čak i ohrabrivanje mržnje prema marginaliziranim grupama.

Ono što je zabrinjavajuće nisu individualci koji razmišljaju na ovaj način, njih je uvjek bilo  i uvijek će ih biti. Problem leži u građanima koji im pružaju sve veću podršku i ove toksične individualce dovode na vlast.

Balkan Insight je u jednom tekstu pisao o bugarskom zamjeniku premijera, Valeriju Simonovu, koji je zadužen za bugarsku ekonomsku i socijalnu politiku, kako smatra da je „u samom biću Roma da kradu, budu nasilni i prave probleme za većinsko bijelo stanovništvo, dodavši kako romkinje imaju instinkte  kuja lutalica.

Za ove izjave, Simonov je odlukom suda bio osuđen za govor mržnje.

Kako čitate ovaj tekst, pretpostavljam da u njegovom nastavku očekujete nastavak o odlasku sa vlasti ovog izuzetno toksičnog nacionaliste. Biti ćete iznenađeni (ili možda ne!) kako je Simonov unatoč presudi, ostao u politici i danas obavlja funkciju predsjedavajućeg Nacionalnog  vijeća za integraciju manjina Bugarske.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0