Italija započela kontroverzno popisivanje broja Roma

U Italiji vlada počinje provoditi ankete u romskim naseljima.
(Na slici je romsko naselje u Mađarskoj.)
Foto: APAweb / AFP, PETER KOHALMI

Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

Rim / Milan. Parlament  sjeverno-talijnske Lombardije, dao je zeleno svjetlo početak popisa stanovništva Roma i Sinti koji žive toj u regiji. To je stavljeno pod mandat Regionalnog odbora za kontrolu legalnih romskih naselja, izvijestili su talijanski mediji. Ilegalna naselja trebaju biti zatvorena, javlja Wiener zeitung.

“Samo s točnim zapisivanjem naselja Roma i Sinti u Lombardiji možemo poduzeti korake za borbu protiv lošeg zdravlja i promicati dobar suživot”, izjavio je član Odbora za regionalnu sigurnost Riccardo De Corato. Regija Lombardija je pod vodstvom desnice Lega. Socijaldemokratski PD opisao je planirani popis kao “rasistički i demagogijski”.

Salvini: Istraživanje dopušta protjerivanje

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini već je prije dva tjedna glasovao za popis pripadnika romske manjine, što je izazvalo gužvu u Italiji. Salvini je rekao da anketa dopušta protjerivanje stranaca bez valjanog statusa prebivališta. Romi talijanske nacionalnosti “nažalost moraju zadržati zemlju”, dodao je.

Luigi Di Maio, šef koalicijskog partnera Pet zvjezdica, izjavio je da je bilo koji popis stanovništva utemeljen na etničkoj pripadnosti bi prekršio ustav. Konačno, Salvini je napokon, da pojasnio da službeno izvješće Roma koji žive u Italiji planirano registrirati Rome u Italiji ili registriracija rome na temelju otiska prstiju nije planirana. Njegova jedina briga je dobiti sliku situacije u romskim kampovima.

🔥0