Srbija: Veći broj pritužbi za diskriminaciju

Povjerenica za zaštitu jednakosti Brankica Janković izjavila je za RTS da je broj pritužbi na diskriminaciju povećan za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naglašava da se strah treba mijenjati i da netko tko prijavljuje kršenja ljudskih prava ne treba se bojati da se prijavljuje.

Brankica Janković rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je s norveškom premijerkom razgovarala o ljudskim pravima i na čemu Norveška najviše inzistira u tom pogledu.

Norveško društvo percipirano je u našoj svijesti kao izuzetno dobro i ovaj posjet je dobrodošao. Norveška premijerka je ukazala da se u Norveškoj najviše inzistira na tome da se omogući pravo na rad, da se problemi rješavaju između zaposlenih, poslodavaca i države i inzistira se na regionalnoj suradnji svih skandinavskih država “, objašnjava Jankovićeva.

Kada je u pitanju Srbija, kaže, postoji mnogo češćih kršenja ljudskih prava.

“Broj pritužbi povećao se za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ne volim ocjene gdje smo mi na nekoj ljestvici, ali činjenica je da se kršenje ljudskih prava prijavljuje, ali daleko manje nego u nekim zemljama EU “, napominje Povjerenica.

Istaknula je da moramo promijeniti strah i da se ne bismo trebali bojati onoga koji prijavljuje kršenje ljudskih prava već prijavljeni.

“Samo primjena zakona vodi do stvarne ravnopravnosti. Dobro je da se javna rasprava o izmjeni Zakona o ravnopravnosti spolova provodi diljem zemlje. Ključne su dvije predviđene izmjene: povećanje kvota za sudjelovanje žena u javnoj vlasti sa 30 na 40 posto i usklađivanje obiteljskog i poslovnog života “, kaže Jankovićeva.

Izvor: rominfomedia.rs

 

🔥0