BIH: Težak život Roma u Banjaluci

Foto: Udar arhiva

“Na području Banjaluke prije posljednjeg rata u BiH, živjelo je oko 6 tisuća Roma. Nakon završetka rata u Banjaluci je ostalo da živi oko 500 Roma, ali se taj broj iz godine u godinu smanjuje, tako da sada na području Banjaluke imamo samo 40 porodica”, kazao je Bahrudin Ramić predsjednik Udruženja Roma “Veseli brijeg” u Banjaluci.

Grad Banjaluka do sada je izgradio stambenu zgradu sa sedam stanova, gdje su smještene porodice koje ranije nisu imale krov nad glavom. Ramić kaže da Grad za romsku djecu koja pohađaju školu osigurava udžbenike i stipendije. Osnovnu školu pohađa 10 učenika Roma, srednju 6 učenika i dvoje idu na fakultet. Broj učenika koji se upisuje u osovnu i srednju školu, svake godine se osipa i smanjuje, ističa Bahrudin Ramić.

Veliki problem za Rome u Banjaluci predstavlja nezaposlenost. Većina Roma živi od sakupljanja i prodaje sekundarnih sirovina, što nije dovoljno za obezbjeđivanje osnovnih sredstava za život.

Prema riječima Ramića, ranije je Udrženju Roma nuđeno da fabrika obuće “Bema” iz Banjaluke zaposli određeni broj Roma, ali da nije bilo interesa među Romima, što je poražavajuće. Ističe da u Banjaluci ima i fakultetski obrazovanih Roma koji su zaposleni u državnim firmama, ali da su to izuzeci u odnosu na ukupni društveni ambijent u kojem se nalazi ova populacija.

Umjetničke rukotvorine, hobi i prihod

Bahrudin Ramić, inače, piše poeziju, bavi se i slikanjem, te živi od prodaje suvenira i knjiga. Svaki dan, osim kada je kiša ili ružno vrijeme, dođe i postavi svoju tezgu u blizini džamije Ferhadija. Tako je bilo i toga dana kada smo ga zatekli na radnom mjestu. Bilo je sunčano vrijeme, pa je mogao da radi. Kaže, “ovdje sam  svaki dan do prve kiše”.

„Kada je kiša ne izlazim, jer na otvorenom bi pokisle i knjige i slike, a i ja“, kroz smijeh kaže Ramić.

Priča da nekada uspije da proda nešto od onoga što se nalazi na njegovoj tezgi, dok nekada bude u situaciji da ništa ne proda. Osim ovog posla, Ramić sakuplja i sekundarne sirovine te željezo i prodaje. Kaže nije ga sramota da i to radi kako bi sebi i svojoj porodici obezbijedio  najminimalnija sredstva za život. Bahrudin Ramić objavio je zbirku pjesama “Zora Cigana” koja je tiskana  i prevedena na engleski jezik uz financijsku podršku Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Pitali smo Ramića, da li još piše pjesme, i da li bi nam mogao  izrecitirati jednu od svojih pjesama, što je odbio moleći za razumijevanje. Nije mi do pjesme, kaže on, govoreći da je izgubio inspiraciju.

“Kada jedva preživljavam, kada gledam kako ću kuputi lijekove za bolesnu suprugu, kada se borim sa drugim životnim poteškoćama, ne znam šta može da me motiviše i inspiriše da pišem i govorim poeziju”, govori on.

U bivšoj Jugoslaviji je svima bilo bolje

Govoreći o zdravstvenoj zaštiti Roma u Banjaluci, Ramić ističe da oni koji nisu zaposleni su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje i tako imaju mogućnost da im se ovjere zdravstvene knjižice i da se liječe.

“Tako da barem to nije problem”, kaže Ramić.

Pitali smo Bahrudina da li bi mogao da uporedi život Roma u Banjaluci nekada i sada, na šta nam je odgovorio da su svi narodi, pa tako i Romi u BiH bolje živjeli, posebno prije posljednjeg rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Kaže tada su mogli svi da se i obrazuju i da rade, privreda je radila, mogao se mnogo lakše naći posao, dok, kako kaže, samim tim što je privredna proizvodnja na mnogo manjem nivou nego ranije, mnogo teže dolaze do posla svi narodi u BiH, pa tako i Romi. “U prijeratnom periodu nije se mnogo gledalo ko je ko i kojem narodu pripada, već hoće li da radi ili ne? Nažalost, ta vremena su odvno prošla”, kaže Ramić i smatra da bi Grad Banjakuka i ostale institucije, trebale  da povedu  malo više brige o  malom broju Roma koji žive u ovom  gradu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0