Srbija: 10 godina od smrti Šabana Bajramovića, Kralja romske glazbe

Foto: K. Kamenov/Ras Srbija (Šaban Bajramović)
Autor: Branko Janačković

Deset godina poslije smrti Šabana Bajramovića biti će obilježeno u Nišu 7. i 8. lipnja koncertom, izložbom fotografija i tribinom o životu i radu kralja romske glazbe.

Organizatori počasti slavnom glazbeniku pod nazivom “Me sem Šaban” su poznati niški orkestar „Crne mambe“, koji nastavlja tradiciju benda sa kojim je Šaban godinama nastupao i Federacija Roma osnovaca i srednjoškolaca (FROS), uz pokroviteljstvo Skupštine grada Niša i Niškog kulturnog centra.

Besplatni koncert “Crnih mambi” biti će održan 7. lipnja s početkom u 21 sat u amfiteatru na niškom keju, u kojem se nalazi i spomenik Bajramoviću a Nišlije će sve do ponoći imati prilike da uživaju u najvećim Šabanovim hitovima – od početka karijere pa do posljednjeg albuma.

Na dan Šabanove smrti – 8.lipnja u sali Niškog kulturnog centra biti će izložene njegove fotografije od perioda mladosti, kada je svirao na veseljima, pa do smrti. Istog dana u podne održati će se tribina o Šabanu gde će biti predstavljena istina o njegovom životu.

– Doživio sam da odem u Sloveniju i da čujem priču da je Šaban iz Bugarske. Na tribini će biti predstavljena istina o Šabanu, najčistija priča o njemu. Biti će i dvojica glazbenika sa kojima je Šaban počinjao da radi i koji znaju mnogo više o njegovim početcima. Od Šabanovog početka do sada imamo četiri generacije glazbenika u orkestru “Crne mambe”. Najstariji ima 80 godina a najmlađi 27 godina. “Crne mambe” počinju da rade od 1983. godine kada je Šaban ugasio orkestar “Naisus”. Do 2008. godine je Šaban pričao da je to njegov orkestar, ispričao je poznati niški glazbenik Nebojša Saitović – Neša Saita koji od 2008. godine vodi “Crne mambe”.

Saita obećava dobru glazbu i nezaboravni provod na koncertu 7. lipnja.

– Radili smo na poboljšanju zvuka i aranžmana. Šaban bi bio ponosan na ovo sve što smo uradili i što sada činimo. Trenutno u “Crnim mambama” svira 11glazbenika a na bini će nas biti desetorica. Cijelu manfiestaciju sami financiramo kao orkestar za šta smo izdvojili 2.000 eura. Grad Niš i NKC su nas podržali, hvala im veliko na tome – kaže Neša Saita.

Umjetnički direktor manifestacije Kariman Alijević kaže da je Šaban postavio temelje etno jazza.

-Etno prizvuk sa jazzom koji je Šaban imao, mislim da to samo ima u Nišu. “Crne mambe” nastavljaju tim putem da se kreću. Dosta se radilo, dosta se vježbalo. Orkestar je napredovao, donijeli su nove stvari i to će najvjerovatnije da se sviđa ne samo niškoj publici jer znamo da je Šaban bio jedan misionar koji je svoju glazbu širio ne samo u Nišu i Srbiji, nego i van granica naše zemlje. Sjetimo se samo jednog podatka da mu je čuveni časopis iz Londona “Music words” dodijelio laskavu titulu “broj 1” u izvođenju glazbenog dela. To u Srbiji i Jugoslaviji niko nije doživio, kaže Alijević.

Napisao i kompozirao 700 pjesama

Šaban je preminuo 8.lipnja 2008.godine nakon srčanog udara u 72.godini života. U devetnaestoj godini je zbog ljubavi pobjegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku gde je i počeo da se bavi glazbom. Prvu ploču je snimio 1964. godine, a iza njega je ostalo oko dvadeset albuma i pedesetak singlova. Napisao je i kompozirao oko sedam stotina pjesama. Preko dvadeset godina je bio na čelu grupe „Crne mambe“ sa kojom je obišao pola svijeta. Na poziv Nehrua i Indire Gandi, bio je u Indiji, a spektakularne koncerte održao je širom svijeta. Snimao je i filmove: Sa Goranom Paskaljevićem „Anđeo čuvar“ (1987), sa Milanom Jelićem „Nedeljni ručak“ (1982), sa Stoletom Popovim „Ciganska magija“ (1997).

Izvor: blic.rs

🔥4