Đuro Horvat, direktor Tehnixa iz međimurja: “Samo rad socijalizira ljude”

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Autor: Agencija Vlm/Ivica Beti

Đuro Horvat (75), direktor Tehnixa, metaloprerađivačke tvrtke iz međimurskog sela Donjeg Kraljevca, upravo je ispratio ekipu stranih poslovnih ljudi s kojima je sklopio posao vrijedan 10 milijuna eura.

Od 1991., od kada tvrtka postoji, nikad nije bilo toliko stranih delegacija koje dolaze vidjeti postrojenja za obradu otpada i druge proizvode. Nakon što je završio ekonomiju, radio je u Končaru kao voditelj proizvodnje, a početkom 90-ih osnovao privatnu tvrtku koja danas ima 400 zaposlenih.

Pobornik je uspostavljanja zdravog ekološkog sustava gospodarenja otpadom. Ovih dana postao je nacionalna zvijezda jer je radnicima pozajmio 250.000 kuna da se riješe blokade računa u bankama.

Radnici će pozajmice vraćati u ratama kako mogu, neki će početi otplaćivati od idućeg mjeseca, a neki od iduće godine. Nekima je povećao plaću pa će pozajmice vraćati iz te razlike.

Niste baš pobornik uvoza stranih radnika i povećanja kvota. Zašto?

Bio sam odmah protiv jer se samo radnom snagom ne može riješiti problem konkurentnosti i produktivnosti. U Međimurju imamo velik broj nezaposlenih Roma koji imaju izuzetno razvijene vještine te ih treba obučiti i zaposliti. Samo rad socijalizira ljude, bez obzira na boju, naciju ili rasu, bilo gdje. Rad oplemenjuje i daje čovjeku dostojanstvo. Treba im dati mogućnost i priliku za rad.

Govorite da Hrvatskoj treba politički mir. Političari ne bi smjeli unositi nemir u javnost zbog sitnica i izjava koje se pretvaraju u nacionalni konflikt. Hrvatska treba stabilnu Vladu bar deset godina. Potkradaju se greške i dobro je da se na njih upozori i da se isprave, ali to ne može biti razlog da svako malo mijenjamo vladu. Pogledajte Italiju koja sve dublje tone u krizu. Imaju veliku kulturu, ali nemaju političku kulturu.

Mislim da to nije dobro i da bi to bio korak unatrag. I svaka firma mora imati konkurenciju da bi bila bolja, a oporba je konkurencija onima na vlasti. Umorni smo već od raznih konflikata koji nam nisu potrebni.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Izvor: emedjimurje.rtl.hr

0