Prva Romkinja magistar od danas radi u MUP-u Srbije, u policiji i pripadnici ukupno 24 nacionalne manjine

Foto: Facebook/Marija Demić, Wikipedia

U policiji je trenutno zaposleno 132 Roma i Romkinja, a na obuci za policajce u Sremskoj Kamenici je 17 pripadnika ove nacionalne manjine

Marija Demić iz Niša, prvi je magistar iz romske zajednice koja je od danas zaposlena u MUP Srbije.

Ona je jučer, na Dan policije dobila rješenje o stalnom zaposlenju u Policijskoj upravi Niš. Pored nje, u Policijskoj upravi Pančevo zaposlenje je dobio i Alen Petrović koji je završio Fakultet za sigurnost.

– Zadovoljna sam i sretna što sam dobila posao u Ministarstvu unutrašnjih poslova, posebno zbog toga što do sada nije obraćana pažnja na mlade Rome i Romkinje koji su diplomirali ili će vrlo brzo diplomirati – kaže mr Marija Demić, diplomirana pravnica.

Marija je rođena u Nišu, odrasla u Makedoniji jer joj je otac bio vojno lice, prometnikc. Fakultet je završila u rodnom gradu i 15 godina bila aktivistkinja u romskom nevladinom sektoru, a radila je dvije godine na određeno i u matičnoj evidenciji Fonda PIO u Nišu.

Dvoje visokoškolaca primljena su u službu povodom Dana MUP Republike Srbije, ali Nacionalni savjet romske nacionalne manjine i Romski Centar za strategiju, razvoj i demokraciju, su priopčili da je taj čin plod dužih razgovora i pregovora sa nadležnima.

U MUP Srbije zaposleni su, inače, pripadnici 24 nacionalne manjine i njihov predstavnik je Nenad Tairović, diplomirani pravnik iz Surdulice.

– Prvi put u povijesti srbijanske policije zaposleno je dvoje fakultetski obrazovanih osoba romske nacionalnosti nakon inicijative koja je pokrenuta od strane NSRNM i Romskog centra za strategiju, razvoj i demokraciju i apela i razgovora sa ministrom policije, direktorom i zamjenikom direktora policije i načelnicima i rukovoditeljima Sektora za ljudske resurse u MUP. Tokom tih razgovora istaknuta je potreba participacije visoko obrazovanih Roma i Romkinja u području sigurnosti, posebno ako se ima u vidu mali postotak zastupljenosti Roma u MUP u Srbije, jezička barijera i sama potreba za efikasnijim radom MUP Srbije – navodi se u zajedničkom priopćenju dve organizacije.

U MUP Srbije trenutno je zaposleno 132 Roma i Romkinja, a na obuci za policajce u Sremskoj Kamenici je 17 pripadnika ove nacionalne manjine, dok se ove godine na apel NSRNM i Asocijacije romskih policajaca na obuku za policijace prijavilo 139.

Marija Demić kaže da će se sa kolegom Vladanom Stanojevićem iz NVO sektora „maksimalno zauzeti da budemo zastupnici za dalje povećanje broja Roma i Romkinja koji će raditi u sigurnosnim strukturama Srbije“.

Izvor: telegraf.rs

🔥0