I ove godine Jasenovac bez zajedničke komemoracije

Foto: Phralipen
Autor: Phralipen

Komemoracija žrtvama ustaškog logora Jasenovac održala se i ove godine. Riječ je o dvije komemoracije “pod istim krovom” – onoj organiziranoj od strane članova Saveza antifašista i antifašističkih boraca Republike Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća i službenoj komemoraciji koju su pohodili premijer Andrej Plenković i članovi Vlade Republike Hrvatske.

Uz navedeno, održane su još dvije komemoracije. Koordinacija židovskih općina svoju je komemoraciju održala prošli tjedan, 15. travnja, a nešto iza toga predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, potajno je posjetila Spomen područje Jasenovac.

Od ustaša nazivan sabirnim i radnim logorom, koncentracijski logor Jasenovac s logorima u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški, brojnim logorskim ekonomijama u prisilno raseljenim selima te mnogobrojnim stratištima s obje strane rijeka Save i Une, od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Foto: Phralipen

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi i Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” sa suradnicima prisustovali su spomenutim komemoracijama.

Valja podsjetiti da je nakon četiri godine konačno formiran Savjet Spomen-područja Jasenovac. Predstavljena je i romska zajednica, a za predstavnika romske zajednice Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” delegirao je saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. On je ispred romske zajednice zatražio podršku za nastavak obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen svakog 2. kolovoza na romskog groblju Uštica te je istaknuo razočarenje izostankom interesa za lokalitet groblja koje je tijekom ožujka bilo potopljeno uslijed poplava koje su zahvatile područja Jasenovca.

Izvor: phralipen.hr

🔥1