Koprivničko-križevačka županija usvojila akcijski plan za socijalno uključivanje

Foto: kckzz.hr
Autor: Sanjin Bojić

Udruga Roma Korak po korak Koprivničko-križevačke županije i Vijeće romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije u Bjelovaru su organizirali centralnu proslavu Svjetskog dana Roma, u suradnji s Gradom Bjelovarom, Savezom Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, Savjetom za nacionalne manjine Republike Hrvatske, saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i Bjelovarsko-bilogorskom županijom.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima te je prilikom svog obraćanja okupljenima kazao kako je Županija posvećena integraciji pripadnika romske nacionalne manjine, u suradnji s Vijećem i udrugama. Na tragu toga je i usvajanje Akcijskog plana za socijalno uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji za razdoblje od 2017. do 2020. godine, a prošle je godine konstituirano i Povjerenstvo za praćenje provedbe Akcijskog plana, u koje su, osim Županije, uključeni i predstavnici Vijeća, romskih udruga i jedinica lokalne samouprave u kojima Romi žive u većem broju.

Usvajanje Akcijskog plana stavlja Koprivničko-križevačku županiju u sam vrh županija koje su napravile iskorak u brizi za romsku zajednica, a on obuhvaća mjere vezane uz socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, zapošljavanje i zaštitu prava manjinskih skupina. Temeljno načelo je zaštita od diskriminacije čime se jača integracija Roma u društvo te se ostvaruju jednake mogućnosti u okviru resursa koji su dostupni većinskom stanovništvu.

Uz čestitke povodom Svjetskog dana Roma, zamjenik je poručio kako su manjinske skupine kulturno bogatstvo naše zajednice te nas uče o pozitivnim životnim vrijednostima –  toleranciji, razumijevanju i poštivanju različitosti, a Županija će im i nadalje biti na raspolaganju za potrebnu podršku.

Prigodnim govorima, između ostalih, obratili su se i saborski zastupnik Veljko Kajtazi te predsjednik Udruge Korak po korak Franjo Horvat, a za uzvanike je zatim organizirano zajedničko druženje.

Izvor: epodravina.hr

0