Formiran Savjet Spomen-područja Jasenovac

Autor: Phralipen

U ovom sazivu Savjeta predstavljena je i romska zajednica, a za predstavnika romske zajednice Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” delegirao je saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. 

U prisustvu ministrice kulture gđe Nine Obuljen-Koržinek u Ministarstvu kulture održana je konstituirajuća sjednica Savjet Spomen područja Jasenovac. Članove imenuju zajednice stradalnika odredbom Zakona o Spomen-području Jasenovac.

Novi članovi Savjeta su Nevio Šetić ispred Ministarstva kulture, Željka Josić ispred Hrvatskog sabora, Aneta Lalić ispred srpske zajednice, Sanja Zoričić Tabaković ispred židovske zajednice, Franjo Habulin ispred Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Oleg Mandić kao predstavnik preživjelih zatočenika, načelnica Marija Mačković kao predstavnice Općine Jasenovac, ravnatelj Ivo Pejaković ispred Spomen područja Jasenovac te saborski zastupnik Veljko Kajtazi ispred romske zajednice i Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Konstituirajućoj sjednici su prisustvovali svi osim predstavnice Hrvatskog sabora, a prisutni su za predsjednika Savjeta jednoglasno izabrali Franju Habulina i Nevija Šetića za zamjenika predsjednika. Za počasnog predsjednika je po automatizmu izabran predstavnik logoraša Oleg Mandić.

Ključna pitanja koja je ministrica kulture Obuljen-Koržinek istaknula je pitanje stalnog postava Spomen područja Jasenovac o čemu se već ranije raspravljalo prilikom posjeta delegacije Ekspertnog tima Međunarodnog saveza IHRA-e koja se bavi pitanjem holokausta, razgovor o strategiji budućeg razvoja Spomen područja Jasenovac te je ujedno pozvala sve članove Savjeta da prisustvuju središnjoj državnoj komemoraciji koja će pod pokriviteljstvom Hrvatskog sabora i uz prisustvo Vlade Republike Hrvatske biti održana 22. travnja 2018. godine u Jasenovcu.

Jedina nova-stara članica Savjeta Sanja Zoričić Tabaković istaknula je potrebu da se u predstojećem razdoblju uspostavi bolja suradnja Upravnog vijeća Spomen područja Jasenovac i Savjeta te je još jednom ponovila zahtjev da se što prije pristupi izmjeni Zakona o Spomen području Jasenovac koji je ocijenila kao neadekvatan i zastario.

Predstavnica srpske zajednice Aneta Lalić iznijela je dvojbe oko mogućnosti Savjeta da utječe na politiku putem zaključaka i prijedloga te je ujedno istaknula kako bi najveći doprinos Savjeta trebao biti prijedlog za značajnim povećanjem sredstava Spomen području Jasenovac koja su potrebna za neophodno održavanje i nastavak istraživanja “što bi bio najbolji dokaz podrške predsjednika Vlade Plenkovića i ministrice Obuljen Koržinek” radu Savjeta i Spomen područja.

Novi predsjednik Savjeta Franjo Habulin zahvalio je na povjerenju članovima Savjeta govoreći o potrebi da se stalni postav Spomen područja izmijeni te važnosti obrazovanja predlažući da posjet Jasenovcu bude “obavezna izvannastavna aktivnost za sve učenike i srednjoškolce”.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi ispred romske zajednice zatražio je podršku za nastavak obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen svakog 2. kolovoza na romskog groblju Uštica te je istaknuo razočarenje izostankom interesa za lokalitet groblja koje je tijekom ožujka bilo potopljeno uslijed poplava koje su zahvatile područja Jasenovca.

Zastupnik je posebno istaknuo i Operativni program Vlade Republike Hrvatske za romsku nacionalnu manjinu za razdoblje 2017. – 2020. g. koji podrazumijeva daljnje uređenje romskog groblja Uštica te činjenicu da postoje planovi za uređenje prostora koje je Grad Zagreb otkupio te dao na korištenje Savezu Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” u neposrednoj blizini groblja ističući kako “romske žrtve to zaslužuju” te “kako se ne radi o nikakvom odvajanju od drugih stradalničkih naroda”.

Izvor: phralipen.hr

🔥0