Francuska: Integracija Roma je prioritet za daljnje prilagodbe u svim sferama života

Foto: Patrick Allemand
Autor: Mozes Solomon (Muhadjer Sulejman)

Intervju povodom 8. travnja Svjetskog dana Roma, s gospodinom Patrick Allemand regionalnim šefom Socijalističke partije Francuske i općinski vijećnik grada Nice.

G. Alemand, oko 12 milijuna Roma živi u Europi, oni su najveća etnička skupina u ovoj regiji. Velika Migracija romskih skupina dolazi uglavnom iz istočne Europe, posebice iz post komunističkih država koje su danas dio Europske unije. Ove skupine su barem veći dio njih sa slabim obrazovanjem i nedostatkom profesionalne orientiranosti, što predstavlja glavni problem pronalaženja posla izvan svojih domicilnih zemalja.

Kako vi vidite to stanje romskih ljudi?

P.A. Biti Rom nikada nije bilo lako, ispred njih uvijek je stajao neravan put prema uspjehu. Romi tijekom Drugog svjetskog rata su bile žrtve terora, nasilja i genocida protiv njih i Židova. Romi u očima nacista nisu bili ljudi, već životinje. Iako su se ovi događaji dogodili tijekom Drugog svjetskog rata, nažalost, i danas su progonjeni i diskriminirani.

MS Mislite li da grad Nice ima dovoljno sredstava za određene romske skupine da im se pruži prilika da se integriraju i da im se osigura normalan život?

P.A. Postoje resursi, ima i postojalo je i poboljšanje koje je bilo nametnuto od strane grada Nice, ali neka od tih sredstava nisu bili pogodni za Rome, što i nije tajna, zato što su vrlo pozitivne mjere bile primjenjene na tu skupinu, jedino poboljšanje koje je bilo nametnuto zakonom za ljude koji putuju «des gens du voyage» je osiguranje više mjesta za njihov smještaj, što to ranije nije bio slučaj, znamo iz iskustva da su bili smješteni na privatnim parkiralištima, uzurpirali su privatna zemljišta, na kojim je morala policija reagiratii, i zbog incidenta koji se dogodio s gradonačelnikom Nice, kada je ova skupina ušla na nogometno igralište Nice. Danas je to iza nas, osigurali smo im 50% mjesta za obitelji čija djeca idu u školu, mislim da imamo oko 50 mjesta za «gens du voyage», od kojeg su 5 mjesta osigurana za obitelji s djecom koje pohađaju školu. Ja, onda i danas, kažem da nisam uopće zadovoljan zato što je potrebno za ovu skupinu  osigurati više mjesta, ali vlasti su rekle da je to dovoljno, potrebno je više učiniti, ali nisam siguran da će to biti realizirano, sada nemam informacije da li će im trebati više mjesta, nažalost nisam svakodnevno na terenu s Romima. Inače više mjesta će omogućiti da se više obitelji smjeste tijekom školske godine, da njihova integracija je prioritet za daljnje prilagodbe u svim sferama njihovog života. To je vrlo važan prioritet za njih.

MS Kako Francuska danas vidi Rome?

PA U Francuskoj danas imamo sliku Roma koji nije sličan kao ostali migranti, Romi ne spadaju u istoj šemi sa ostalim migrantima, npr,Senegalci, Čečeni, Marokanci itd., u odnosu na integracijsku politiku i na njihovu prisutnost u zemlji. Zakoni se trebaju odnositi na sve, pa i za Rome, ali nažalost, zakon za Rome, nije uklopljen kako treba. Znate, malo je to komplicirano, za Rome, imate stvorenu lošu sliku koja nije samo povezana za obrazovanje, kada se spomene riječ Rom, to stvara sliku o čovjeku koj je lopov, i sama ta misao je strašna. Riječ Rom odmah asocira na lopova koji ulazi u vile i krade. Kada je pozvana žandarmerija, najčešće žrtve krive Rome ili Rumunje.

Znam da Romi i Rumunji nisu isti, ali ljudi misle tako, i nažalost oni nisu specijalizirani za takva pitanja, jer u duhu postoji misao da su svi Romi Rumunji. Da bi se iskorijenilo takvu vrstu stereotipa, prioritet bi trebale biti edukacije koje su povezane poslom, evo vam jedan primjer sa vama samim, vi ste primili dokumente za legalni boravak u zemlji, naučili ste jezik, vi ste integrirani, našli ste posao, i vi ste izvan svake vrste diskriminacije i predrasuda.

MS Prema nekim procjenama u Francuskoj živi oko 15-20 tisuća Roma, koji uglavnom dolaze iz Rumunjske i Bugarske: Oni su uglavnom ilegalno smješteni u improviziranim kučama bez ikakvih uvjeta za život. Na taj način ugrožavaju svoje zdravlje i okoliš. Zbog tih razloga mi smo svjedoci nasilnog uništavanja takvih kuća u prisustvu naoružane policije. Ako već pričamo o obrazovanju, ova djeca su bačena na ulicu i nemaju nikakvu mogučnost da nastave svoje školovanje sa ulica. Zašto se za njih ne organizira privremeni smještaj, prije nego se delozhiraju , da bi ove obitelji i njihova djeca mogla pohađati škole?

P.A Odgovor je ovdje da su oni ovdje nepoželjni, oni misle ako se ove kuće unište, oni će se vratiti kući , odnosno vratiti odakle su došli.

Ljudi  misle tako, iako sam ja ćlan socijalističke stranke koja je najviše tolerantnija i sa najviše liberalnim političkim razumijevanjem, dati ću vam primjer u vezi bivšeg premijera Francuske Socijalista naše političke stranke, Manuel Vals, koji je rekao “Romi ne trebaju ostati ovdje, i trebaju se vratiti svojoj kući, i da se ne mogu integrirati”. I sada zamislite kakve će stavove imati desno orijentirani, a da ne razgovaramo o Nacionalnom Frontu.

M.S Na kraju intervjua, koja je vaša poruka za Rome diljem Europe?

 

PA Želim vam Sretan 8. travanj, da se svake godine ovaj praznik obilježava sa porastom broja afirmiranih Romskih studenata koji će se boriti protiv svih segmenata predrasuda i stereotipa.

Mozes Solomon (Muhadjer Sulejman) i Patrick Allemand

Intervju pripremao:

Mozes Solomon (Muhadjer Sulejman)

NAPOMENA:
Intervju objavljen uz dopuštenje autora.
 

🔥4