Svjetski dan Roma obilježen u Hrvatskom državnom arhivu

Središnji događaj svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma održan je u Hrvatskom državnom arhivu. Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi poručio je da se ne čini dovoljno da se stvore bolji životni uvjeti za Rome i provedu strateški i operativni programi Vlade.

Romi u Hrvatskoj su jedna od 22 priznate nacionalne manjine Hrvatske. Prema posljednjemu popisu stanovništva u Hrvatskoj živi gotovo 17.000 Roma, od čega najviše u Međimurskoj županiji. Uvjeti življenja s kojima se suočava veći dio romske populacije su teški, prvenstveno zbog visoke stope nezaposlenosti te niske razine obrazovanja.

“Ne činimo dovoljno da poboljšamo stanje pripadnika romske zajednice. Ne činimo dovoljno da strateške dokumente kji pripadnici romske zajednice imaju i operativne programe. Ne činimo dovoljno. Možemo puno više učiniti samo ukoliko želimo i ukoliko postoji određena politička volja”, poručio je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik nacionalnih manjina.

Saborski zastupnik posebno je naglasio realizaciju Operativnog programa za romsku nacionalnu manjinu koju je prošle godine u osmom mjesecu donijela Vlada. Traži da se provodi Nacionalna strategija za Rome ukoliko se istinski želi napredak čitave romske zajednice: “Pomaci su svud toliko minimalni da o tome ne možemo ni pričati. Pmaci moraju biti puno veći. Pokazalo se da se može samo ukoliko se želi.”

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja u čast Prvoga svjetskoga kongresa Roma koji se održao 1971. godine u Londonu. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni, a proglašen je i službeni romski jezik. Poruku u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma uputila je i predsjednica Saveza Roma u RH “Kali Sara”, Suzana Krčmar: “Kao što u našoj himni kažu: “Gelem, gelem. Idem za bolje sutra”. Evo to se upravo događa i u našoj državi, vjerujte mi da je svakim danom, uz Savez Roma “Kali Sara”, uz naše suradnike i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i sve nas koji radimo svaki dan na terenu i urigiramo prema lokanoj samoupravi, ministarstvima i vladi, događa se i idemo prema boljem. Neću govoriti o ružnim stvarima jer danas nije dan za to.”

Svjetski dan Roma čestitala je, u ime Grada zagreba, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić: “Svjetski dan Roma je uistinu jedan od najvećih događaja na koje smo ponosni. Grad Zagreb posljednjih dvadesetak godina uistinu gradi partnerske odnose sve u cilju poboljšanja kvalitete života Roma.” A predsjednica saveza Roma uputila je svima čestitku na romskom jeziku.

Izvor: mreza.tv

🔥0