Za Minority SafePack inicijativu prikupljeno preko milijun potpisa

Foto: screenshot/Minority SafePack
Autor: Phralipen

Iako prikupljanje potpisa traje još 5 dana građanska inicijativa Minority SafePack ostvarila je svoj prvotni cilj. Prikupljeno je milijun potpisa (trenutno 1.046.690) i ostvaren je preduvjet za daljnje djelovanje. Hrvatska je trenutno, uz Dansku, Latviju, Litvu, Španjolsku, Slovačku, Mađarsku, Austriju i Rumunjsku, zemlja koja je dostigla prag potpisa koji se od nje zahtijevao.

Nakon što su prikupili dovoljno izjava o potpori, organizatori moraju od nadležnih nacionalnih tijela u svakoj državi članici u kojoj su prikupljali izjave o potpori zatražiti potvrđivanje broja valjanih izjava o potpori prikupljenih u pojedinoj zemlji. Nacionalna tijela moraju u roku od tri mjeseca potvrditi broj valjanih izjava o potpori. Izjave će provjeriti na temelju prikladnih provjera koje se mogu zasnivati na nasumičnom uzorku. Nakon što su od nadležnih nacionalnih tijela (najmanje sedam) primili potvrde kojima se dokazuje da su prikupili potreban broj izjava o potpori (ukupno milijun i najmanji potreban broj u najmanje sedam država članica), mogu inicijativu podnijeti Komisiji zajedno s informacijama o potpori i financiranju koje su primili za inicijativu.

U roku od tri mjeseca nakon podnošenja inicijative:

  • predstavnici Komisije sastat će se s organizatorima kako bi detaljno objasnili pitanja potaknuta inicijativom;
  • organizatori će imati priliku predstaviti svoju inicijativu na javnom saslušanju u Europskom parlamentu;
  • Komisija će u službenom odgovoru objasniti koje će mjere eventualno predložiti kao odgovor na građansku inicijativu i razloge svoje odluke.

Odgovor u obliku komunikacije službeno će donijeti Kolegij povjerenika te će biti objavljen na svim službenim jezicima EU-a. Ukoliko komisija prihvati inicijativu, počinje zakonodavni postupak.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” sa svojim suradnicima i saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem uspio je skupiti 651 potpis naglasivši da je na taj način romska zajednica doprinijela ovoj građanskoj inicijativi.

Izvor: phralipen.hr

🔥0