On-line verzija izložbe “Miranda – holokaust Roma”, otvorena u Europskom parlamentu

Foto: screenshot/romaholocaust.com
Autor: Phralipen

U utorak, 20. ožujka, nakon dugogodišnjeg putovanja po cijeloj Europi otvorena je izložba “Miranda – holocaust Roma” u Europskom parlamentu. Riječ je o putujućoj međunarodnoj izložbi koja progovara o temi holokausta nad Romima u Drugom svjetskom ratu.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi je, kao počasni pokrovitelj, najavio on-line verziju istoimene izložbe, autora Veija Baltzara, koja će se u kontinuitetu uređivati i prevoditi na više jezika.

Baltzar je bio među prvima koji su potaknuli manjinska pitanja u finskom društvu. U svojim predavanjima često je isticao kako je jednakost važna i očigledna te kako se jednakost ne smije gledati u smislu tolerancije već se radi o ravnopravnosti svih kao ljudi.

“Sve bi kulture trebale biti cijenjene i poštovane, ne na marginama već kao ravnopravne. Danas je dobrobit čovjeka ugrožena jer ne razumijemo potencijal kreativnosti i kreativnih zanimanja. Kreativnost stvara nove vrijednosti, donosi mentalno i ekonomsko bogatstvo. Kroz doprinos entuzijastičnih ljudi stvaramo sveobuhvatnu dobrobit. Da bi se stvorilo pravo globalno bogatstvo potrebna je interakcija malih poduzeća s velikim multinacionalnim kompanijama. Samo tako tržišno gospodarstvo može imati pravu ulogu – sluge, a ne gospodara.”

Otvorenju izložbe prisustovali su i Marijana PetirRuža TomašićTonino PiculaIvica Tolić te zastupnice u Europskom parlamentu Soraya Post i Liisa Jaakosaari.

Izvor: phralipen.hr

0