U Beogradu održana konferencija „Sport za integraciju povratnika i drugih ranjivih grupa na Balkanu“

Foto: portal-udar.net
Autor: Asmir Husić

Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GiZ) je u proteklih par godina finansirao projekte kojima su obuhvaćene marginalizirane grupe, sa naglaskom na povratnike iz inozemstva. Sa ciljem unaprijeđenja programa, kao i pružanja podrške partnerskim organizacijama, GiZ je u Beogradu nedavno organizovao konferenciju pod nazivom „Sport za integraciju povratnika i drugih ranjivih grupa na Balkanu“.

Uključivanje marginaliziranih i ugroženih grupa kao ravnopravnih članova društvene zajednice je težak i dugotrajan proces. Prepreku ka uključivanju u društvenu zajednicu, prije svega čine predrasude koje se stvaraju o njima. Pored toga, tu je i nedostatak podrške od ostatka društvene zajednice.

Pored predrasuda, isključenju iz društvene zajednice doprinosi i neinformiranost marginaliziranih i ugroženih grupa o njihovim pravima i mogućnostima.

„Sportom kao alatom, nastojimo uključiti marginalizirane grupacije u zajednicu jeste i to da pomoću sporta možemo doprinjeti i smanjenju vršnjačkog nasilja.

Kroz sport, djeca i omladina uče kako se nositi sa sukobima na miran način i pridobijaju socijalne vještine potrebne za riješavanje problema bez pribjegavanja nasilju“ istaknula je tom prilikom Anja Frings, GIZ Sports for Development.

Na konferenciji su učestvovali stručnjaci i predstavnici vladinog i nevladinog sektora zemalja zapadnog Balkana i Njemačke, a jedan od segmenata konferencije bila je i prezentacija Karen Petry sa Njemačkog Univerziteta za Sport.

„Jedan od alata koje možemo koristit za uklučenje socijalno osjetljivih kategorija, a da ne zahtjevaju ogromne resurse jeste i sport. Sport je puno više od fizičke aktivnosti. Dok sport može pomoći djeci da razviju zdrav stil života, također može podučavati vrijedne životne vještine i pomoći osobnom razvojnom procesu pojedinca“, rekla je Petry.

To se posebno odnosi, istakla je ona, na djecu s manje mogućnosti, kao što su povratnici. Sportski postupci i aktivnosti na otvorenom mogu pomoći mladima u ovoj ciljnoj skupini razviti širok raspon društvenih vještina. Pomažući mladima u ovoj ciljnoj skupini da prevladaju svoje prepreke, osnažuju i uključe se u društvo u cjelini, dio je procesa socijalne uključenosti.

Izvor: portal-udar.net

0