Od 28. ožujka “Dani romske kulture” u Arheološkom muzeju

Foto: Press
Autor: Phralipen

Povodom Svjetskog dana Roma koji se obilježava 8. travnja  Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” priprema izložbu “Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma” čije će se otvorenje održati 28. ožujka 2018. godine s početkom u 12 sati u Arheološkom muzeju Zagreb.

Izložba, tekstom i migracijskim kartama, po prostorijama prati kronološki slijed romskih migracija – prvu migraciju iz Indije u Europu, a zatim u Bizant; dolazak Roma u Europu; drugu migraciju Roma sredinom 19. stoljeća do Drugog svjetskog rata; genocid nacističkog režima nad Romima; treću migraciju Roma u drugoj polovici 20. stoljeća; prikaz romske zajednice u današnjem društvu.

Na izložbi će, također, biti izloženi predmeti vezani uz tradicionalne romske obrte i zanate, romska nošnja, kotač romskih kola kao simbol kretanja, fotografije romskog naroda, fotografije romskih kola i ostali izložbeni predmeti koji prikazuju specifičnost kulture, tradicije i običaja Romskog naroda.

U sklopu izložbe “Rromengo drom” u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će se serija predavanja tematski vezanih uz istu. Planirana su predavanja na sljedeće teme:

3. travnja 2018. g. – 12 sati

  • dr. sc. Ljatif Demir, prof., Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Romani Chib – utjecaj migracije na jezik Roma

4. travnja 2018. g. – 12 sati

  • dr. sc. Tvrtko Jakovina, prof., Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Samudaripen – Stradavanje Roma tijekom 2. svjetskog rata

5. travnja 2018. g. – 19 sati

  • prof. Daniel Rafaelić, Hrvatski audiovizualni centar: Pojavnost Roma u popularnoj kulturi

Izložba ostaje otvorena do 8. travnja.

Izvor: phralipen.hr

0