Češki ministar pravosuđa: Država nema rješenje za socijalnu isključenost roma

Robert Pelikán/Foto: ROMEA TV

Autor: Romski Portal/ Čedo Todorović

Češki ministar pravosuđa Robert Pelikán (ANO) u intervjuu za ROMEA TV izjavio je kako država još uvijek nije uspjela uvesti niti prijedlog rješenja za rješavanje problema koji se pojavljuju na socijalno isključenim lokalitetima. “Ovo je veliki problem za ljude koji žive na takvim lokalitetima, a to je i problem za one koji žive u blizini tih mjesta”, kazao je za češki romski portal romea.cz.

Ministar je rekao da nije bio osobito iznenađen njegovom nedavnom posjetom u takvim isključenim mjestima, ali je najviše iznenađen onim kako je država nemoćna kada je riječ o rješavanju trgovine ljudima koji žive u siromaštvu i kako joj nedostaje utjecaja kada se radi o iznosima javnog financiranja takvih osoba. Također je ponovio svoje stajalište da stranka “Sloboda i izravna demokracija” (SPD) češkog zastupnika Tomi Okamura je fašistička stranka i da će vlada ako bi izravno uključila SPD ili da ih podržava bi de facto napravila političko samoubojstvo za ANO pokret.

Prema riječima Pelikana, češko vijeće vlade za poslove romske manjine ima veliko značenje i on će učiniti sve od sebe za to savjetničko vijeće kako bi imalo još više praktičnog utjecaja. On smatra da bi sami romi trebali utjecati na ono što se u češkom društvu događa.

Međutim, smatra da je potrebno nešto učiniti kako bi to bilo moguće. “Polazna linija romske djece mnogo je gora od večinske djece i trebali bismo im pomoći da se barem malo izjednačimo. To je područje na koje želim posvetiti pozornost”, rekao je ministar koji je također se želi usredotočiti na izmjene zakona o stečaju i olakšanju duga.

🔥0