Srbija: Mještani Medoševca nisu za getoizaciju Roma

Foto: Arhivski snimak: Medoševčani na dočeku tenisera Novaka Đokovića
Autor: M.S.

Inicijativni odbor građanske inicijative Medoševac, formiran u vezi projekta “Održivi model za rješavanje neuslovnih romskih naselja” oglasio se službenim priopćenjem u kojem se navodi da nisu protiv izgradnje kuća za Rome u ovom naselju već protiv načina na koji će se izvesti ovaj projekt.

Oni tvrde da će inicijativu proslijediti gradonačelniku i svim relevantnim institucijama koje se bave ovim pitanjem.

Građani Medoševca nisu i nikad neće biti protiv rješavanja stambenog pitanja najugroženijih obitelji pripadnika bilo koje nacionalnosti pa i romske, već su protiv realizacije projekta na ovakav način. U cilju navodnog unapređenja uvjeta stanovanja romskih obitelji, planira se izgradnja 25 kuća s 50 obitelji (a u skici projekta 32 kuce sa 64 obitelji) na jednom mjestu po obodu naselja Ciganska mahala sa Stočnim trgom i Židovskim grobljem gdje već žive Romi u teškim i nehigijenskim uvjetima . Vjerujemo da realizacija ovog projekta neće dovesti do njihova uključivanja i poboljšanja životnih navika, već do još većeg getoiziranja. U stvari, neće biti miješanja romskog stanovništva s većinskim srpskim stanovništvom, izjavio je ovaj odbor za inicijativu.

U dopisu medijima se još kaže da se “mjestani Medoševca uključuju u rješavanje ovog problema s prisutnim strahom da će, kao i do sada, proširenje teritorije naseljene isključivo romskom populacijom koristiti ekstremni pripadnici za svoje kriminalno djelovanje kroz fizičko nasilje, krađe i ostale kriminalne radnje kojih je u proteklom razdoblju bilo zaista mnogo u navedenom romskom naselju, ulici Ivana Milutinovica iu naselju Medoševac.

Mi ostajemo pri svom prijedlogu “Po 5 kuća u 5 općina” koji smo pokrenuli još prije godinu dana kada smo zatražili izjašnjenje gradske vlasti ali do danas nismo dobili trazeno objašnjenje, a koje su po Statutu gradskih općina bili u obvezi da nam dostave. Navedeni prijedlog smatramo dobrim i konstruktivnim a njime bi se ublažili i eventualni gore navedeni problemi, a ne bi se ugrozio ni dolazak investitora u buduću industrijsku zonu duž ulice Ivana Milutinovica koji bi se doveo u pitanje daljom eskalacijom kriminala izazvanog ovakvim rješavanjem stambenog pitanja socijalno ugroženih romskih obitelji, navode mještani Medoševca.

Oni kažu da se pri izradi projekta nisu konzultirali sa mještanima  Medoševca niti sa pripadnicima romske manjine.

Izvor: gradjanin.rs

 

0