Amnesty International upozorava na rast nacionalističke retorike i govora mržnje

Foto: Facebook/Amnesty International
Autor: Phralipen

Hrvatska je doživjela političko razdoblje nestabilnosti koju je pokrenulo glasovanje o povjerenju novoizabranoj vladi dok su povećana nacionalistička retorika i govor mržnjepridonijeli sve većoj etničkoj netrepeljivosti i nesigurnosti u Hrvatskoj (osobito prema Srbima, izbjeglicama i migrantima), ocjenjuje Amnesty International u objavljenom izvješću stanje ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016./2017. godinu. Osvrnuo se i na uvjete prijema tražitelja azila koji su bili odgovarajući no bez koherentne dugoročne politike socijalne integracijeDiskriminacija nacionalnih manjina je nastavljena, a sloboda medija narušena.

Tako izvješće sadrži poseban podnaslov posvećen Romima koji su se i u tom razdoblju suočili s poteškoćama pri dobivanju osobne dokumentacije što im je ograničilo pristup javnim uslugama. UNHCR je registrirao 2.800 Roma bez stalne ili privremen dozvole boravka te unatoč nastojanjima vlasti da poboljšaju integraciju Romi, isti su se nastavili suočavati s preprekama učinkovitog pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i zapošljavanju.

Amnesty International podsjeća na ukidanje državne subvencije manjim neprofitnim medijima i neovisnim kulturnim inicijativama od strane vlade dodatno time ugrozivši medijski pluralizam. Hrvatska je pala s 54. na 63. mjesto na indeksu medijskih sloboda u svijetu.

Izvor: phralipen.hr

0