Očuvanje zdravlja i prevencija ovisnosti važne su za svakog pojedinca, ali i za društvo u cjelini

Foto: Phralipen
Autor: Selma Pezerović

Očuvanje zdravlja i prevencija ovisnosti važne su za svakog pojedinca, ali i za društvo u cjelini. To osobito zna Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” koji godinama realizira edukativne radionice u svrhu promoviranja zdravog življenja i prevencije alkoholozma i zloupotrebe droga. Ovogodišnja dvodnevna radionica održana je u Koprivničko-križevačkoj županiji 10. i 11. veljače, a osim navedenih tema predavač dr. med. Branko Kajtazi posebno se osvrnuo na vršnjačko nasilje kao gorući problem suvremenog društva. Nasilje se s ulica prelilo i na Internet te je smanjenje neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži jedno od najvećih izazova za zajednicu.

Predavač Branko Kajtazi još je kao dječak maštao da postane liječnik. Njegov otac, Ramadan Kajtazi, također je liječnik pa se u njihovoj kući često razgovaralo o njegovom poslu. Volio je Kajtazi, kao i ostala djeca, automobile i druge igračke, ali ga je oduvijek ispunjavalo pomaganje drugima. To navodi kao najvažniji razlog za upisivanjem srednje Medicinske škole, a potom i završavanjem Medicinskog fakulteta u Beogradu.

“Završiti Medicinski fakultet zahtjeva stvarno puno rada, truda i odricanja – mnogo je teško i mnogo je nezahvalno. U izboru fakulteta znam da nisam pogriješio, jer i sad kad radim taj posao, iako je teško i stresno, uživam u poslu, trudim se da sve više napredujem, usavršavam se i posvećen sam pacijentima i područjem kojom se bavim, a to je neurologija.”

Doktor Kajtazi sa SRRH “KALI SARA” surađuje od 2009. godine kao predavač na edukativnim radionicama. Navodi manjak osnovnog nivoa znanja brige o sebi i svom zdravlju kao veliki problem Roma. Bez ozbira na dostupnost zdravstvenog osiguranja i mogućnosti liječenja, većina ih ne koristi iste.

Cijeli intervju prpčitajte na phralipen.hr.

🔥1