Makedonija: Razotkrivanje seksualnog zlostavljanja romkinja u državnim institucijama za brigu djece

13-godišnja romkinja, R.I., morala je da abortira nakon što je zatrudnjela od seksualnog zlostavljanja s kojim se suočila dok je bila u državnoj ustanovi za skrb djece “25. maj” iz Skoplja. Europski centar za prava Roma (ERRC) poziva nadležne institucije da odmah postupaju i pruže djevojčici odgovarajuću medicinsku njegu kako bi osigurali njeno psihološko i fizičko zdravlje i sigurnost, kao i kako bi je vratili njenoj romskoj obitelji, odakle su je prislin uzeli 2012. godine zbog siromaštva.

R.I. bio je traumatizirana nakon postupka u kojemu je njenim roditeljima bilo uskraćeno da prisustvuju, protiv njihovih izražajnih želja. Vlasti nisu poduzele nikakve mjere da bi pomogle R.I. i njenoj obitelji da izađu iz siromaštva, niti su prepoznali njihov neuspjeh da zaštiti maloljetnika od seksualnog zlostavljanja dok je u državnoj instituciji.

Dana 1. ožujka 2017. ERRC je dobio informacije od roditelja da je R.I. nestala iz državne zgrade “25. maj”. Vlasti nisu prijavile slučaj policiji, ali ni njezinim roditeljima. Prema izjavama koje je dala ljudskom promatraču prava ERRC-a, R.I. je nasilno uzeo stariji čovjek iz ustanove koji ju je odvezao u svoj dom u drugom gradu. Tamo je prisilio na seksualne akcije i fizički rad. Nakon 30 dana uspjela je pobjeći i vratiti se u Skoplje, gdje ju je policija pronašla na tržnici Bitpazar. Također je opisala kako je prethodno odvedena u “dječji ljetni kamp” u Strugi, zajedno s ostalom djecom iz državne institucije. Tamo je djevojčicu zlostavljao stariji nepoznati muškarac, prije nego što se vratila u Skoplje. Kada je djevojčica prijavila nasilje i seksualno zlostavljanje, vlasti su odbacile optužnicu pod obrazloženjem da je djevojčica lagala i izmišljala priče. R.I. je potom prebačena u drugu državnu ustanovu za zaštitu nazvanu Ranka Milanovik u Skoplju, gdje je otkrila da je trudna zbog seksualnog nasilja.

ERRC je primio slična svjedočanstva od dvije romkinje također u instituciji “25. maj”, V.A., u dobi od 16 godina, i L. A., u dobi od 13 godina. Često bi nestali iz kuće za njegu, a nestali su slični i prijavljeni policiji i roditeljima. Prema njihovim svjedočenjima, stariji čovjek koji se identificira kao zaposleni u Centru za socijalni rad, odveo ih je od kuće do stare željezničke stanice u Skoplju, gdje ih je seksualno zlostavljao. Njihova majka prijavila je slučaj policiji i odvela ih kod ginekologa, koja je zaključila da su djevojke zaista pretrpjele seksualno nasilje.

Temeljem ova tri slučaja, ERRC podupire roditelje tih djevojaka u sudskom procesu uzimanja državne institucije “25. maj”, međuopćinskog centra za socijalni rad i Ministarstva rada i socijalne politike. Borimo se i da se sestre vrate svojoj majci nakon što je to i  sudskom odlukom naloženo 26. siječnja 2018. Centar za socijalni rad odbio je poštovati odluke suda i ERRC-a.

“Vlasti u ovoj zbrinjavajućoj kući bile su u najboljem slučaju, nemarne od seksualnog zlostavljanja i najgore su sakrivene”, rekao je predsjednik ERRC Đorđe Jovanović. “Te djevojke i njihove obitelji nevjerojatno su hrabre da preuzmu odgovorne za dozvolu za dopuštenje da se to desi na sudu”.

Prema zahtjevu ERRC za slobodu informiranja, dvije trećine (22 od 32) djece u ustanovi za njegu “25. maj”su romske nacionalnosti. Dokazi o sustavnom seksualnom zlostavljanju romske djece u ovoj instituciji znači da su sva ova djeca u opasnosti dokle god vlasti i dalje ignoriraju ono sto se događa. Makedonska vlada dalje žrtvuje romske obitelji u siromaštvo time što nije ulagala u njihovo blagostanje i zatvaralai oči na zlostavljanja.

Izvor: rominfomedia.rs/errc.org

1