BIH: Preminuo Nazif Mujić, glumac iz filma “Epizoda u životu berača željeza”

Foto: Pinterest/Nazif Mujić
Autor: Phralipen

Prema navodima bosanskohercegovačkih medija, dobitnik Srebrnog medvjeda na Berlinaleu, Nazif Mujić preminuo je u obiteljskoj kući u 58. godini života. Postao je poznat 2013. godine nakon osvajanja prestižne nagrade za glavnu ulogu u filmu u kojem je bosanskohercegovački redatelj Danis Tanović na osnovi istinite priče dotaknuo temu romskih skupljača željeza kroz univerzalnu epizodu u životu Nazifa Mujića. Informacije o pogrebu bit će poznate naknadno.

Film “Epizoda u životu berača željeza” imao je svjetsku premijeru u okviru Natjecateljskog programa Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu gdje je nagrađen s dva Srebrna medvjeda – za film i najboljeg glumca Nazifa Mujića te specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija.

Nazif (Nazif Mujić), Senada (Senada Alimanović) i njihove dvije male kćerke preživljavaju sa malom količinom novca. Nazif skuplja staro željezo i rastavlja stare automobile kako bi ih prodao u staro željezo. Kad se trudna Senada počinje osjećati loše, Nazif je vodi u bolnicu, ali tamo saznaju da je dijete koje ona nosi umrlo i da mora ići na specijalističku kliniku za kirurgiju. Senada nema karticu državno osiguranje, a direktor u klinici joj odbija liječenje sve dok ne plati 980 maraka, što je bilo nemoguća suma za ovu siromašnu porodicu. Na koja god vrata je pokucala bila je odbijena, a utrka se nastavlja kako bi se pronašlo rješenje prije nego Senada podlegne bolesti.

“Ovaj film je rekonstrukcija stvarnih događaja, a namjera mu je da pokaže diskriminaciju s kojom se svakodnevno susreću manjine u Bosni i Hercegovini, posebno romske zajednice. Mislim da je potrebno da ova priča bude viđena, ne samo da bi se pokrenule diskusije o našem društvu i svim vrstama otuđenja i diskriminacije koje su u njemu prisutne, nego da se kroz emocionalno shvatanje stanja žrtve dođe do momenta u kojem ćemo sami sebi postaviti pitanje: Kakvi smo to ljudi postali?”, ističe redatelj i scenarist Danis Tanović na stranici Sarajevo film festivala. SFF je svoje 19. izdanje otvorio upravo tim filmom.

Izvor: phralipen.hr

🔥3