Srbija: U travnju početak gradnje stanova za Rome u Nišu

Foto: Saša Đorđević/Nove kuće za Rome iz Niša
Autor: V. Milić

Kuće za 50 romskih obitelji trebale bi se početi graditi u travnju, na mjestu koje je izvorno bilo predviđeno, u ulici Ivana Milutinovića. Unatoč tome što su stanovnici Medoševca prosvjedovali zbog odluke da se na ovom mjestu napravi 25 kuća za Rome i obećanja gradske vlasti da će uvažiti zahtjeve ovih građana, iz Ureda za lokalni ekonomski razvoj (KLER) kažu da je u toku procedura izrade dokumentacije i svega što prethodi izgradnji.

Projekt koji financira Europska unija s milijun eura, dok bi Niš trebao sudjelovati sa 300.000 eura, kako je ranije najavljeno, trebao bi biti završen za dvije godine, kada bi romske obitelji mogle dobiti novi krov nad glavom.

Novi stanovi bi trebali naći u ulici koja vodi ka Medoševcu, a blizu je naselja Stočni trg u kome pretežno žive Romi.

Međutim, predsjednik Vijeća građana Medoševca Dejan Ćirić je ranije kazao da je prijedlog stanovnika ovog niškog sela bio da kuće za Rome budu raspoređene po različitim dijelovima grada, kako se oni ne bi još više zatvarali u geta već uključili u društvo.

Bili su zabrinuti i prosvjedovali su i zbog toga što smatraju da će novi susjedi pogoršati sigurnost, koja je, tvrde, u ovom dijelu grada nedovoljna, jer ima mnogo razbojništva i kriminala. Ovo potvrđuje i statistika policije, koja kaže da je samo za mjesec dana prošle godine kod stočnog trga bilo prijavljeno 18 krađa, a skoro su kod MIN dispanzera napadnute higijeničarke i doktorica.

Iako je tada gradonačelnik Niša Darko Bulatović stanovnicima Medoševca odgovorio da još ništa nije definitivno odlučeno što se lokacije za izgradnju ovih stanova tiče, sada je gotovo izvjesno da će kuće biti sagrađene u Ulici Ivana Milutinovića.

Ivan Petković iz KLER-a koncem siječnja izjavio je kako se u veljači očekuje natječaj za izvođača radova, a početak gradnje najavljuje se u travnju. Međutim, kazao je kako se projekt izgradnje kuće ne odnosi na ulicu Ivana Milutinovića, već na “naselje blizu Stočnog trga”.

Priprema tehničke dokumentacije je u tijeku, početkom veljače očekuje se poštivanje javne nabave, a potom odabir izvođača radova i početak radova. Početak gradnje planiran je za travanj ove godine – rekao je Petković.

Objasnio je da je izgradnja kuća za Rome, zapravo, infrastrukturno uređenje divljih naselja koja je neprikladna za život, unatoč tome što će budući stanovnici biti odabrani na natječaju, a najvjerojatnije će ovaj dio grada dobiti nove stanovnike.

S izgradnjom 25 objekata samo će se poboljšati životni uvjeti ljudi koji već žive. Bilo da će biti stanovnici tog naselja, to će biti određeno kasnije natječajem, ali ne pravi se neko novo naselje u novom području. Ne proširujemo dimenzije naselja, samo uređujemo postojeće – uvjeravao je Petković.

Inače, Gradsko vijeće je usvojilo i sudjelovanje u projektu “Tehnička pomoć za poboljšanje životnih i stambenih uvjeta romske populacije u neformalnim naseljima”, što znači da Grad priprema novo mjesto za izgradnju novih stanova za Rome.

* Nakon što je Ivan Petković iz Ureda za lokalni i gospodarski razvoj izvijestio uredništvo, tekst se malo promijenio u dijelu koji se odnosi na njegove izjave.

Izvor: juznevesti.com

🔥3