Njemačka: U Berlinu se održava dvodnevna radionica koja se bavi diskriminacijom i anticiganizmom u regiji proširenja

Dvodnevna radionica koja se bavi diskriminacijom i anticiganizmom u regiji proširenja, a koja je organizirana pod pokroviteljstvom projekta Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) “Integracija Roma 2020” (RI 2020), održana je u Berlinu. Glavni cilj radionice na kojoj se okupilo više od 80 dužnosnika iz ministarstava sa Zapadnog Balkana i iz Turske, jest osigurati da dužnosnici iz regije proširenja koji se bave integracijom Roma prepoznaju i razumijevaju diskriminaciju Roma i anticiganizam.

“Za nas je vrlo važno da se formuliraju odgovarajuće politike koje vode integraciji, a ne daljnjoj isključenosti Roma. Ovdje se ne radi o pronalaženju krivca već o unapređivanju naših kapaciteta i rezultata rada, “rekao je zamjenik glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju Gazmend Turdiu na otvaranju skupa i dodao da je ovo jedna od rijetkih prilika za regiju proširenja da zajednički razmatra diskriminaciju Roma i anticiganizam te da projekt Integracija Roma 2020 pomaže vladama iz regije u njihovim nastojanjima da se premosti neprihvatljiva razlika između Roma i neromskog stanovništva.

Iako se poduzimanju određeni napori i održavaju javne rasprave o borbi protiv diskriminacije, prvenstveno kao dio usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, regija proširenja zaostaje u tom pogledu. Posebne okolnosti, razlozi, incidenti i načini diskriminacije Roma su daleko od središta pozornosti.

Posebni predstavnik njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova za odnose sa židovskim organizacijama i međunarodnim aspektima pitanja Sinti i Roma Felix Klein izjavio je kako široka javnost u Njemačkoj ne zna puno o Sintima i Romima žrtvama holokausta. “Iako je ovaj genocid prepoznat kao najtamniji dio naše povijesti i iako su prepoznat kao manjina, još uvijek ima puno posla pred ovim pitanjem. Zato je nova vlada, koja bi trebala biti formirana, odlučila uspostaviti posebnu komisiju za borbu protiv anti-cigitizma. Još jedan važan zadatak pred nama u nadolazećem razdoblju jest postići zajedničko razumijevanje pojma anticiganizma”.

Cijeli članak pročitajte na rominfomedia.rs.

🔥0