Srbija: U planu širenje romskog jezika kao izbornog predmeta

Foto: Grad Kragujevac
Autor: Jovana Mladenović

Romski jezik kao izborni predmet od prošle školske godine u Kragujevcu se predaje u osnovnoj školi “19. oktobar “, a trebalo bi se proširiti i na druge obrazovne ustanove tog tipa, te da odaziv djece bude veći. Nedostaju udžbenici koji prethodno prolaze proces akreditacije u resornom ministarstvu, kao i nastavnici s certifikatom Filološkog fakulteta iz Beograda da bi mogli predavati romski jezik u školama.

Ovo se moglo čuti na okruglom stolu pod nazivom “Romski jezik u osnovnim školama u Kragujevcu”, koji je održan u zgradi Gradske uprave. Ovom prilikom predstavljen je istoimeni projekt koji Romski informativni centar iz Kragujevca provodi uz potporu Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja.

Od posljednje školske godine, romski jezik kao izborni predmet podučava se u osnovnoj školi “19. Oktobar u Maršiću “. Važno je da se taj proces provodi i u drugim školama i da odaziv djece bude veći. Za sada nedostaju udžbenici koji prethodno prolaze proces akreditacije u resornom ministarstvu, kao i nastavnici koji treba da posjeduju certifikat Filološkog fakulteta iz Beograda da bi mogli predavati romski jezik u školama.

Trenutno, romski jezik s elementima nacionalne kulture, kao izborni predmet, podučava se u 43 općine, tj. U 86 osnovnih škola.

Projekt se provodi u suradnji s Filološkim fakultetom u Beogradu, koji izdaje certifikate budućim nastavnicima romskog jezika. U tijeku je izrada udžbenika koji su podvrgnuti potrebnim provjerama Ministarstva obrazovanja.

U ovom trenutku je značajno to što mi dobivamo priliku, da djeca, ne samo romska, mogu učiti o kulturi Roma, da kroz kulturu možemo graditi dobre odnose i da se integriramo mnogo bolje, kaže Rozalija Ilić, direktorica Romskog informativnog centra i nastavnik romskog jezika.

Izvor: infokg.rs

0