U Nizozemskoj stotine romske djece žrtve trgovine seksualnih robova i đeparoša

Foto: Ilustracija

Autor: Romski Portal / Čedo Todorović

Stotine romske djece su iskorišteni kao džepari, provalnici ili čak kao seksualni robovi od strane obitelju u Nizozemskoj, priopćili su razni stručnjaci i pomočni radnici za Nieuwsuur. Policija je odgovorila da 400 istražitelja rade na stotinama slučajeva trgovine ljudima godišnje, uključujući iskorištavanje romske djece. Policajci će ove godine dobiti dodatnu obuku o prepoznavanju znakova trgovine ljudima, objavio je nizozemski portal nltimes.nl.

Pomoćni radnici i stručnjaci rekli su Nieuwsuur da nizozemska vlada i vlasti ne pružaju adekvatnu zaštitu toj romskoj djeci. Ako takvo dijete biva uhićeno od policije, on ili ona se često vračene članu obitelji koji ponovno iskorištava to dijete. Izvješće unutarnje nacionalne policije i javnog tužiteljstva, u rukama Nieuwsuura, potvrđuje tu sliku. “Nema dovoljno znanja i svijesti među policijom i pravosuđem da zločini počinjeni od strane maloljetnih osoba mogu uključivati ​​trgovinu ljudima”, navodi se u izvješću, prema televiziji.

“Ono što policija trenutno odradi, je mogučnost da če dijete možda vratiti eksploatatoru, a onda dijete ostaje u istoj situaciji i biti će ponovno uhićeno tjedan dana kasnije”, rekla je Iara de Witte iz obrane za djecu Nieuwsuuru. Prema njezinim riječima, policija smatra da u a djeca više počinitelj nego žrtva. Također žali što policija nema dovoljno kapaciteta da pronađe eksploatatore.

Prema De Witte, romska djeca često žive u užasnim uvjetima. “Oni ne idu u školu, nemaju pristup liječniku i uvijek nemaju dovoljno šta za pojesti, a roditelji često i ne postavljaju dobar primjer”. Romsku djecu često se potiče da se udaju mladi. Djevojke ponekad imaju svoje prvo dijete u dobi od 14 godina. Mladi brakovi često uključuju miraz, dodala je De Witte. “Neke djevojke moraju to vratiti, a njihova vrijednost na tržištu braka određena je i njihovom sposobnošću kao džeparice.”

Cornel Vader, ravnatelj Spasiteljske vojske, nazvao je situaciju zlostavljanjem. Njegova je organizacija nedavno prihvatila 40 romske djece kroz mjeru zaštite djeteta, ali još uvijek “stotine djece žive u situaciji eksploatacije”, rekao je. On smatra da nema dovoljno pozornosti i stručnosti o problemu koje okružuje romsku djecu. “Iako je to vrlo važno i razumno, za djecu, za obitelji, ali i za društvo koje pati od toga”.

Opseg iskorištavanja romske djece u Nizozemskoj nikada nije pravilno istražen, pa je točan broj djece koji su iskorišteni nejasan. Nieuwsuur izvori u istražnim službama i općinama također govore o stotinama žrtava. Služba javnog tužitelja govori o desecima slučajeva.

Ono što je jasno da je broj djece s istočnoeuropskim državljanstvom uključen u zločine kao što su krađe po trgovinama, đeparenje, chat-prevare i provale je u rastu. U 2014. godini ukupno 168 takve djece je uhvačeno u Nizozemskoj, 201 u 2015. godini, a 252 u 2016. godini, prema podacima stručnog centra za trgovanje ljudima. Nije jasno da se radi o romskoj djeci, jer policija ne smije registrirati etničku pripadnost.

Kao odgovor na izvješće Nieuwsuura, policija je objavila izjavu kako tvrde da imaju 11 timova koji rade samo na trgovanju ljudima. Ti timovi obrađuju stotine često kompliciranih istraga godišnje. Ova istraživanja su još složenija zbog njihovog međunarodnog karaktera. “Počinitelji i žrtve često putuju kroz europske zemlje s lažnim imenima, što ih čini da se teško pronađu Ovo se svakako odnosi na trgovinu u kojoj su uključena romska djeca, što često otežava pokretanje kaznene istrage”, rekla je policija.

Policija smatra vrlo važnim da se žrtve uklone iz eksploatacijskih situacija što je brže moguće, čak i ako se krivična istraga ne može pokrenuti. Više se pozornosti posvećuje policiji za podizanje svijesti o takvim situacijama, a ove godine policajac će dobiti dodatnu obuku o prepoznavanju znakova trgovine ljudima. Policija također razvija fiksnu metodu za prepoznavanje žrtava što je prije moguće.

“Policijski kapaciteti su oskudni”, dodaje policija. “Uvijek se mora odlučivati ​​o tome koje bi se istraživanje trebalo učiniti, a ozbiljnost, priroda, opseg i tragovi istrage su od važnosti jer često postoje dojmljive situacije, to su uvijek teška razmatranja, a to nije slučaj samo kada se radi o maloljetnoj romskoj djeci „.

🔥3