Češka: Kontrolorka napala romskog dječaka u javnom prijevozu

Foto: Screenshot / Youtube

Autor: Čedo Todorović

Jučer ujutro u češkom gradu Ústí nad Labem , djeca koja pohađaju osnovnu školu Trmice. su doživjeli šokantni incident u javnom prijevozu autobusa. Naime kontrolorka je fizički napala romskog dječaka i izbacila nekoliko djece iz autobusa iako su imali valjane karte, javlja češki portal romea.cz.

Razlog zašto je kontrolorka prekinula njihovo putovanje, prema svjedocima u autobusu, konduterka je djecu izbacila van iz autobusa zato što su imali ruksake na njihovim leđima. Svu šokantnu situaciju je snimio putnik u javnom prijevozu.

Video snimka sadrži i audio govor policajaca koji govore snimatelju događaja da skloni svoj mobitel. Policija ne može nikoga zakonito spriječiti snimanje u takvoj situaciji.

Uvjeti prijevoza kompanije Usti nad Labem zaista govore da je zabranjeno “kretati se i biti transportiran su javnom prijevozu za ruksakom ili bilo kojom drugom prtljagom na leđima”. Video je jučer bio objavljen na društvenoj mreži Facebooka i jasno pokazuje vrijeme snimanja. Nekima od djece je bilo naređeno da napuste autobus iako nisu imali na leđima ruksake.

Dječak kojega je kontrolorka pokušala prisilno izbaciti iz autobusa primjenila je prekomjernu fizičke intervenciju iako nije ni nosio ništa na leđima u to vrijeme. kontrolorka snimljena na videu, rekla je dječaku, iako je bio na putu u školu: “Rekla sam da izlaziš”. Osoba koja je snimala video je govorila kontrolorki da ne dira dječaka i da joj nije dozvoljeno da dira dječaka. Lokalna policina koja je u tom trenu bila na licu mjesta upozoravala je osobu koja je snimala da skloni svoj mobitel iako policajac u tom trenu nije imao dozvolu da kaže tako nešto.

Iako osoba koja je snimala video je pitala “Kako će oni doči do škole?” Policajac niti kontrolorka nisu imali odgovor. U pozadini se strašan glas druge djece koje govore da se boje.

0