Emir Kusturica otvara izložbu o Jasenovcu u sjedištu UN-a

Foto: IPA/PIXSELL
Autor: Paula Bobanović

Kontroverzni filmski reditelj Emir Kusturica ostvario je svoj plan, da u sjedištu UN-a, na East Riveru u New Yorku otvori izložbu o logoru Jasenovac. Najavio je to još u siječnju prošle godine, nakon što je izložba ‘Istina o Jasenovcu’ prvi put otvorena u New Yorku povodom 75. godišnjice osnivanja ovog ustaškog logora, u kojem su ubijene desetine tisuća Srba, Roma i Židova.

Tada je izložbu otvorio upravo Emir Kusturica, te obećao da će ona biti postavljena i u sjedištu najutjecajnije međnarodne organizacije – u Ujedinjenim narodima.  Obećanje je ostvario. Izložbu ‘Istina o Jasenovcu – pravo na nezaborav’ će 25. siječnja 2018. otvoriti ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, izvijestio je srpski Blic. Kako kažu, u okviru ovog projekta prvi će put biti predstavljeni i novootkriveni dokumenti o zloglasnom logoru i žrtvama jednog od najstrašnijih stratišta tijekom Drugog svjetskog rata u NDH.

Ništa protiv Hrvatske

Ivica Dačić istaknuo je da je izložba fokusirana na istinu o genocidu, a ne na konfrontaciju s Hrvatskom.  – Bit će predstavljene relevantne povijesne činjenice i izložba će biti posvećena svim žrtvama u Jasenovcu – i Židovima i Romima, a ne samo stradalim Srbima. U okviru izložbe u UN bit će postavljene desetine panoa s tekstovima Međunarodne ekspertne skupine povjeničara kao i skulpture kipara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković, te crteži slikara Dragana Jelovca ali i autentični predmeti Memorijalnog centra ‘Donja Gradina’ iz Republike Srpske i knjige o ovoj tematici.

Zanimljivo je da Ivica Dačić kaže kako izložba nije fokusirana na konfrontaciju s Hrvatskom. Doista, izložba o ozloglašenom ustaškom logoru ne bi trebala imati nikakve veze sa suvremenom Republikom Hrvatskom, da nije aktualne politike koja nikako da jasno i glasno konačno osudi ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ i proglasi ga kaznenim djelom. U trenutku kad Plenković pod pritiskom ekstremini desničara i dalje ekvilibrira između prihvaćanja i zabrane ustaških simbola i pozdrava, ovakva izložba mogla bi se okarakterizirati kao napad na Hrvatsku. I u tom smislu Dačić ima pravo.  Da smo u ovih 22 godine od završetka Domovinskog rata raskrstili sa zločinačkom NDH, njezinim znakovljem i pozdravima, danas bi ova izložba u UN-u bila bespredmetna. Ovako, dobiva na važnosti i gura Hrvatsku u kontekst u kojem nikako ne bi trebala biti da su se na vrijeme ugasili duhovi ustaštva.A ze to jer bilo i više nego dovoljno vremena.

As u Kusturičinom rukavu

Ovako smo dali adut u ruke jednom Emiru Kusturici koji je s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem ispijao whisky dok je srpska vojska nesmiljeno granatirala Sarajevo.  Isti taj Emir Kusturica svoje turističko carstvo u BiH izgradio je kao potrčko Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske koji slavi krvoloka Radovana Karadžića kao narodnog heroja. Emir Kusturica, nekoć ugledni filmski redatelj, danas na skupovima izjavljuje da bi rado u džepu imao malu atomsku bombu kojom bi prijetio svima koji su protiv Republike Srpske.  I eto – zahvaljujući hrvatskoj impotentnoj politici koja nema snage suočiti se s ustaškim zločinima, danas je taj isti Kusturica pronositelj istine o logoru Jasenovac i NDH u Ujedinjenim narodima.

Izvor: www.express.hr

🔥5