Priča mlade romkinje iz Srbije: Napustila Njemačku jer joj je prijetila deportacija

Foto: DW / H. Franzen
Autor: Rosig Ridiger

Jedna majka iz Srbije čeka na odluku Odbora za peticije parlamenta u Berlinu: ako se tamo utvrdi da ona i njena kćerka predstavljaju „posebno težak slučaj“, njih dve mogu da ostanu u Njemačkoj. Ako ne – moraće da odu.

Pitamo je kako je ona. “Loše”, kaže Maja. “I dodaje:” Da sam znala da će to biti tako teško, ne bih došla u Njemačku. ” Prije dvije godine, kad je posljednji put napustila Srbiju, mislila je da će nakon nekoliko tjedana u Berlinu moći voditi normalan život, imati svoj stan i vlastita primanja. U to je vrijeme ova Romkinja imala 25, a njezina kći, koju ćemo zvati Lena, dvije godine. Umjesto toga, Maja i Lena žive u izbjegličkim domovima duže od dvije godine. Maja nema radnu dozvolu niti se mogu prijaviti za profesionalnu praksu. S obzirom da je senator za unutarnje poslove u Berlinu u kolovozu odbio priznati njezin slučaj kao “iznimno težak”, majci i djetetu prijeti deportacija iz Njemačke.

Iz Njemačke do – katastrofe

Maja se sjeća Njemačka drugačije. Sa svojom obitelji, kao desetogodišnjakinjom, pobjegla je iz Srbije 1999. godine – zbog siromaštva, diskriminacije protiv Roma i rata na Kosovu. Pet godina pohađala je školu, naučila njemački jezik. A onda se, zajedno sa svojom cijelom obitelji, morala vratiti u Srbiju. Dozvola za privremeni boravak nije produžena.

Za nju je situacija u Srbiji i dalje bila ista – ali ono što Maja naziva “moja katastrofa” počelo je nekoliko godina kasnije, onda kada su se ona i njezin dečko uzeli. Protiv volje i jedne i druge obitelji. “Moja braća mi nikada nisu oprostila što sam sana odabrala supruga. Izbacili su me iz naše kuće. ”

Batine od svekra, svekrve i muža

Preselila se kod muž koji je živio sa svojim roditeljima. Od samog početka tretirali su je, kaže “kao psa”. Ali batine su počele tek kada je zatrudnjela. “Budili bi me usred noći, tukli i izbacivali iz kuće”. Na kraju trećeg mjeseca trudnoće, ona i njezin muž su uzeli putovnice, ukrcali se na autobus za Njemačku zatražili azil.

Ali onda je i njezin muž počeo zlostavljati. “Imala sam tešku trudnoću, kralježnica nije mogla nositi težinu djeteta”, priča Maja. “Moj muž je govorio da smo Lena i ja krive zbog toga što nema kontakt sa svojom obitelji.” Dijete je rođeno mjesec dana prije vremena – zbog premlaćivanja u trudnoći. Djevojčino srce nije kucalo, morala je biti reanimirana.

Bolesna u Srbiji

Suprug ju je nastavio da tuče i kada je izašla i rodilišta. Nakon tri mjeseca mlada majka je uzela kćer, sjela u autobus i vratila se u Srbiju. Njezina obitelj – otac, majka i braća – nisu htjele da je prime, a povratak muževoj obitelji nije dolazio u obzir. Prosjačila je i tako izdržavala sebe i dijete sve dok nije osjetila jaku bol u trbuhu. No budući da nije imala zdravstveno osiguranje, nije imala dovoljno novca, u nekoliko bolnica nisu je htjeli primiti. Kad je napokon pronašla liječnika koji ju je pristao liječiti besplatno, pokazalo se da ima upalu slijepog crijeva. Umrla bi da nije hino operirana.

Cijeli članak pročitajte na izvoru: dw.com

0