Stanje i perspektiva u hrvatskom društvu

Foto: Phralipen
Autor: Selma Pezerović

Opća skupština Ujedinjenih naroda je 1950. godine (dvije godine nakon usvajanja Opće deklaracije o ljudskiom pravima) proglasila 10. prosinca Danom ljudskih prava.

Opća skupština proglasila je Opću deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničku tekovinu svih naroda i nacija, kako bi svaki pojedinac i svako tijelo u društvu, imajući ovu Deklaraciju stalno na umu, težili da poučavanjem i obrazovanjem promiču poštovanje ovih ljudskih prava i sloboda te kako bi se postupnim domaćim i međunarodnim mjerama osiguralo njihovo opće i djelotvorno priznanje i primjena među narodima država članica i među narodima na područjima pod njihovom jurisdikcijom.

Ususret 70. obljetnici Deklaracije o ljudskim pravima, koja se obilježava 2018. godine, Ujedinjeni narodi 10. prosinca u Parizu pokreću jednogodišnju kampanju pod sloganom “Ustanimo u obranu ljudskih prava”. U Zagrebu se 8. prosinca u sklopu Human Rights Film Festivala u Kino Europi održao prigodni program u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

“Mi provodimo jedan projekt koji se zove ‘Mind the gap – Mjerenje nejednakosti u Republici Hrvatskoj’ u okviru kampanje ‘Razlike nisu prepreke. Za društvo bez diskriminacije’ u koordinaciji s Uredom pučke pravobraniteljice i Centra za mirovne studije. Projekt obuhvaća cijeli niz aktivnosti kad je riječ o unaprijeđenju postojećih praksi, i mjerenje nejednakosti, a sve s ciljem smanjivanja društvenih nejednakosti i diskriminacije. (…) Osjetljivost naših građana na različite etničke, rasne i nacionalne pripadnosti i cijela ta kampanja povezana je s današnjim danom obilježavanja ljudskih prava”, izjavio je gdin Branko Sočanac, v.d. ravnatelja Ureda.

Kroz teme Suzbijanje govora mržnje na internetu (primjena Kodeksa postupanja u slučaju nezakonitog govora mržnje na internetu u Republici Hrvatskoj te zaštita mladih osoba i podizanje svijesti o pristutnosti govora mržnje na internetu) i Integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo izlagači i prisutni razmijenili su primjere prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

“Kada je riječ o osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita, mi se oslanjamo na postojeći Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, a Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina je slijedom tog zakona zadužen da bude kao glavni nositelj svih aktivnosti kad je riječ o integraciji stranaca u hrvatsko društvo”, zaključio je Sočanac.

Izvor: phralipen.hr

🔥0