Problem nezaposlenosti muči sve žitelje Brodsko-posavske županije

Vijest je objavljena 13. prosinca.

Izvor: sblus.hr

Foto: AP/SBplus
Autor: AP/SBplus

Ono na što ovi mladi ljudi, naravno oni koji žele raditi i koji ulažu u sebe i u svoje znanje, apeliraju jeste da u svom gradu, gradu Slavonskom Brodu pri konkuriranju na radna mjesta budu promatrani kao i ostali, a ne unaprijed obačeni zbog lošeg generaliziranog stava zajednice. Jer dok god bude tako, oni će, unatoč trudu i zalaganjima, nažalost za svoj kruh morati zarađivati skupljajući boce.

SLAVONSKI BROD – Problem nezaposlenosti, svjedoci smo svi, najveći je problem koji muči žitelje Brodsko-posavske županije. A kada ste pri tome druge boje kože, dodaju naši sugovornici, potraga za poslom postaje gotovo nemoguća misija.

“Odmah po završetku škole kolegica i ja tražile smo posao, obilazile brojna mjesta, slale zamolbe. Ali nažalost bezuspješno. Gdje god smo došli tražiti posao i pokucali navrata prvo što je bilo što su gledali bio je naš izgled, činjenica da smo pripadnice Romske nacionalne manjine.”

– Koliko puta sam tražio posao i čim bi me vidjeli i odmjerili od glave do pete znao sam da neću dobiti ni odgovor na zamolbu, a kamoli posao – ogorčen je Stanoje iz slavonskobrodskog romskog naselja čiji je sin trbuhom za kruhom otišao u Njemačku.

No nisu svi mladi iz ovoga brodskog naselja na rubu grada spremni otići van. Mnogi od njih vole ovu zemlju i žele ovdje ostati, no sve teže u tome uspijevaju jer bez posla teško se može.

– Nedavno je na tv bio prikazan prilog o tamnoputom mladiću koji je odbijen za rad na sezonskom poslu u kuhinji koja je bila otvorenog tipa i to samo zato što je bio tamnoput, a nije uopće bio Rom. E pa zamislite kako je onda Romima. Ja neću reći da u Slavonskom Brodu svi poslodavci diskriminiraju Rome pri zapošljavanju, ali da i u tom dijelu ima značajnijih poteškoća ne možemo poreći – kaže Čedo Todorović, voditelj romskog portala.

Njegove riječi potvrđuje i 22-godišnja Biljana Jovanović, prelijepa djevojka toplih očiju i još ljepšeg osmijeha, koja je prvo završila trogodišnji smjer za krojačicu. – Odmah po završetku škole kolegica i ja tražile smo posao, obilazile brojna mjesta, slale zamolbe. Ali nažalost bezuspješno. Gdje god smo došli tražiti posao i pokucali navrata prvo što je bilo što su gledali bio je naš izgled, činjenica da smo pripadnice romske nacionalne manjine – kaže ova nasmijana djevojka, koja po svojim stavovima odudara od Romske tradicije.

Ima oženjenog brata i pet udanih sestara, a iako je većina njenih vršnjakinja u dobi od 22 godine već ostvarila majčinstvo i po dva puta, ona ne razmišlja o udaji. – Za udaju ima vremena. Nije lijepo vidjeti kad dijete odgaja dijete i uz sve to nije stvorio preduvjete za to. Zbog toga prvo želim naći posao pa tek onda razmišljati o osnutku obitelji – kaže odlučno Biljana.

A kako bi svoj cilj i ostvarila odlučila je iskoristiti priliku za stjecanje IV stupnja obrazovanja. Ovih dana dobila je diplomu komercijalistice, a zahavaljujući dobivenom ‘papiru’ vjeruje kako će lakše do posla. – U većini natječaja traži se SSS IV. stupnja tako da sada vjerujem kako će mi traženje posla biti olakšano te da ću se konačno i zaposliti. Ako ne kao krojačica ili komercijalistica, onda barem na sezonskim poslovima za koje također traže četvrti stupanj, koji sada imam – puna nade priča Biljana.

Slično razmišlja i Čedo, koji je i sam završio IV stupanj, ali za cestovnog tehničara. Čedo Todorović je mladić koji je osnovnu školu završio odličnim uspjehom…svih osam razreda. Nakon toga završio je i trogodišnju srednju, a ovih dana dobio zvanje tehničara za cestovni promet.

– Sumnjam kako ću raditi kao cestovni tehničar jer će to teško biti ostvarivo obzirom na praktično neiskustvo, no četvrti stupanj u srednjoškolskom obrazovanje ‘otvorit’ će mi vrata da se, uz dosadašnja iskustva koja sam stekao, mogu javiti na neke natječaje na koje do sada nisam mogao jer nisam ispunjavao upravo uvjet o četvrtom stupnju – kaže Čedo, dodajući kako danas radno sposobni Romi posao pronalaze tek u javnim radovima, a onda, po njihovom završetku, zbog rasta prosjeka primanja, njihove obitelji ostaje bez socijalne pomoći. Oni, pak, koji se zaposle kao sezonski radnici u turizmu i građevini vrlo često se susreću s problemom neodgovornih poslodavaca koji im ne isplaćuju plaće. No, to je problem, dodaje Todorović, koji muči i ostale hrvatske građane koji se zaposle na takvim radnim mjestima.

Ono na što mladi Romi, naravno oni koji žele raditi i koji ulažu u sebe i u svoje znanje, apeliraju jeste da u svom gradu, gradu Slavonskom Brodu pri konkuriranju na radna mjesta budu promatrani kao i ostali, a ne unaprijed obačeni zbog lošeg generaliziranog stava zajednice prema pripadnicima romske nacionalne manjine. Jer dok god bude tako, oni će, unatoč trudu i zalaganjima, nažalost za svoj kruh morati zarađivati skupljajući boce.

 

🔥0