Grad Slavonski Brod organizirao prijevoz za polaznike predškole

Vijest je objavljena 12. prosinca.

Izvor: sblus.hr

Foto: AP/SBplus
Autor: AP/SBplus

U sklopu projekta „Krenimo zajedno“, kojeg Grad provodi zajedno sa Unicefom, dogovoren je organizirani prijevoz djece u predškolu, u kojoj će, kroz dvije godine, poslušati ukupno 250 sati.

SLAVONSKI BROD – Jedna od glavnih primjedbni koju stanovnici Romskog naselja i predstavnici njihova Vijeća prigovaraju Gradskoj upravi jeste činjenica kako u njihovom Naselju još uvijek nije izgrađen društveni dom.

I dok Romi prozivaju Grad, iz Gradske uprave kažu kako su oni sa svoje strane odradili sve što je u ovim okolnostima bilo moguće, ali i kako se od projekta ne odustaje.

-Kada smo prije dvije godine s UNICEF-om krenuli u projekt izgradnje Društvenog doma s njihove strane određena je osoba koja je bila zadužena za to da olakša pristup fondovima iz kojih bi se mogla pronaći sredstva za financiranjem ili barem sufinanciranjem same izgradnje Doma – kazao je Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda, dodajući kako se od projekta odustati neće.

Parcela je osigurana, projektna dokumentacija je gotova i sve je spremno za izdavanje građevinske dozvole. – Kada bi se pronašao izvor (su)financiranja sva administracija bi bila riješena vrlo brzo te bi se u kratkom roku moglo krenuti u gradnju – poručio je dogradonačelnik Andrić, ističući kako je i taj projekt, kao i svi prethodni, dio onoga što Grad čini za poboljšanje uvjeta života pripadnika romske nacionalne manjine u njihovom naselju, ali i njihovoj integraciji, posebice integraciji najmlađih u obrazovni sustav.

Upravo je u tom cilju Grad osigurao kontejnere koje je priključio na struju i opremio, kako bi pripadnici Vijeća imali prostor za rad, ali i kako bi se osigurao prostor za rad i igru s najmlađima. Za ovo posljednje ovih dana je napravljen dodatni iskorak.

– U sklopu projekta „Krenimo zajedno”, kojeg Grad provodi zajedno sa Unicefom, dogovoren je organizirani prijevoz za djecu s romskog naselja do OŠ na Jelasu. Naime, u toj će područnoj školi biti kroz dvije godine održano 250 sati predškolskog programa. Takva priprema znatno će djeci romske nacionalne manjine olakšati integraciju prije samog polaska u redovnu školu – pojasnio je zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Andrić.

Grad očito poduzima onoliko koliko je u njegovoj moći, ali puno toga, svjesni su te činjenice i u samom romskom naselju, ovisi i o samim Romima. – Neke stvari se mijenjaju u razmišljanjima i pristupu važnosti obrazovanja kod naših ljudi. Ide to sporo, možda i presporo, ali raduje svaki iskorak naprijed kao i svaki naš čovjek koji uspješno završi osnovnu i srednju školu. Doduše mali je problem činjenica da zbog loših ocjena teško upisuju četverogodišnje škole, već su prisiljeni birati trogodišnja zanimanja, čime su manje konkurentni na tržištu rada, ali vjerujem kako će se i to s vremenom mijenjati – kaže Čedo Todorović, voditelj Romskog portala i vrlo aktivan član romske zajednice u Slavonskom Brodu.

🔥0