Veljko Kajtazi posjetio je Brodsko-posavsku županiju

Foto: Čedo Todorović

Autor: Romski Portal / Čedo Todorović

Saborski zastupnik, Veljko Kajtazi je u ponedjeljak 11. prosinca posjetio Brodsko-posavsku županiju. Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma u R.H „Kali Sara“, zajedno sa suradnicima iz Slavonskoga Broda, Robert Radić i Čedo Todorović su posjetili Novu Gradišku, gdje su ih dočekali suradnici iz Nove Gradiške, Ivica Amić i Mirsad Dedić.

Održali su sastanak sa dogradonačelnikom Nove Gradiške, Borisom Vidošićem i pročelnicom Mihaelom Đeraj. na sastanku su raspravljali o problemima romske nacionalne manjine koja živi u Novoj Gradiški. Nazočni su prezentirali stanje u svojim sredinama, a saborski zastupnik Veljko Kajtazi je na sastanaku rekao da će nastojati osigurati potrebna novčana sredstava iz državnog proračuna, da se pomogne romskoj zajednici u asfaltiranju cesta u Ulici Ivana Domca i u Ulici Gaj. Također je napomenuo da će se nastaviti sa daljnjom fazom legalizacije romskih naselja u Hrvatskoj.

“Nastojati ću osigurati određena novčana sredstva za plaćanje kazne o ilegalnom izgrađenom objektu i za plačanje vodenog doprinosa prema Hrvatskim vodama, dok ovim putem potičem grad Nova Gradiška da pokušaju pronači rješenje oko plačanja komunalnog doprinosa bilo da se komunalni doprinos smanji na 1 KN ili oslobode socijalno ugrožene građane plaćanja komunalnog doprinosa”, rekao je Kajtazi.

Nakon posjete u Novoj Gradiški, saborski zastupnik je održio službeni sastanak sa direktoricom HEP-a Slavonski Brod, te u prostorijama uredskih kontejnera u romskome naselju je održan sastanak sa dogradonačelnikom Hrvoje Andrić i lokalnim predstavnicima romske zajednice.

Nakon sastanka je održana službena podjela svjedodžbi za šestero polaznika P.O.U „Obris“ iz Požege koji su završili 4 stupanj srednje-školskog  obrazovanja. Petero polaznika je završilo 4 stupanj srednje-školskog obrazovanja, smjer: Tehničar cestovnog prometa i jedna mlada djevojka koja je završila također 4 stupanj srednje-školskog obrazovanja, smjer: Komercijalist. Svi polaznici su se zahvalili saborskome zastupniku na omogućivanju i davanju prilika da se mladi Romi mogu obrazovati, a predsjednici Saveza Roma u R.H. „Kali Sara“, Suzani Krčmar na financiranju obrazovanja.

Polaznici su se složili također da im je ovo nova prilika u pronalasku posla, jer 4 stupanj srednje-školskog obrazovanja trebao bi otvoriti mnoga vrata u pronalasku posla.

U večernjim satima u M.O „Josip Rimac“ je održan sastanak sa mještanima romskog naselja. Iako nije bio veliki broj mještana prisutan na sastanku, saborski zastupnik je također sve pozvao na suradnju te da kod njega nema razdvajanja Roma. Ujedno je također sve prisutne obavijestio da se kreće sa drugom fazom legalizacije gdje on nastoji osigurati novčana sredstva za plaćanje kazne za zadržavanje ilegalno izgrađenog objekta i za plaćanje vodenog doprinosa prema Hrvatskim vodama, a prisutne predstavnike je pozvao da zajedničkim snagama pokušaju dogovoriti sa gradonačelnikom da se za sve socijalno ugrožene građane smanji komunalni doprinos na 1 KN i za one objekte iznad 600 m3.

„Oni koji su me pratili, vidjeli su da sam uložio dva amandmana i oba dva su prošla i to u Ministarstvu poljoprivrede. Radi se o zakonu o zaštiti životinja. Osigurao sam novčana sredstva za čipiranje i sterilizaciju pasa. Nadam se da će se taj problem ovime dugoročno riješiti, jer se ne mogu tako razmnožavati“, rekao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

🔥1