Srbija: Evo koje su zaista nacionalnosti Đoganijevi

Foto: Printscreen

Otkada su na glazbenoji medijskoj sceni, Gagi i Đorđe Đole Đogani, kao i njihove obitelji, povremeno su na meti rasističkih uvreda, a zlonamjerni ih nazivaju Romima ili političkim nekorektnim terminom, Ciganima. I Gagijevu kćerku često nazivaju Cigankom u reality-u “Zadruga”.

Osim što je, valjda ne treba isticati, ružno i vrijeđati ljude na nacionalnoj osnovi, u slučaju Đoganijevih, to nije ni točno.

Gagi Đogani rođen je kao Gazmet Đogaj, a Đorđu je pravo ime Hamit. Iako i jedan i drugi gotovo nikad ne govore o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, stariji brat Đole je jednom prilikom izjavio da je po nacionalnosti Aškalija.

O ovoj nacionalnoj zajednici se malo zna, a prema podacima iz Wikipedije, Aškalije pretežito žive u Srbiji, uglavnom na Kosovu i Metohiji, (Gagi i Đole rođeni su u Beogradu). Prema posljednjem popisu iz 2011, u užoj Srbiji živi 997 Aškalija. Na Kosmetu ih ima oko 15.000.

Postoji više mišljenja o njihovom porijeklu. Prema jednom mišljenju, Aškalije su potomci albaniziranih kosovskih Roma, dok su prema drugim tvrdnjama, oni porijeklom ili iz Irana (odakle su se doselili na Balkan u 4. stolječu), ili sa područja Palestine odnosno iz grada Aškelona u današnjem Izraelu (od čega je i nastalo ime Aškalija).

Romi tvrde da su Aškalije u stvari dio Roma, Balkanski Egipćani tvrde da su u stvari dio njihovog naroda, dok same Aškalije smatraju da i jedni i drugi hoće da ih asimiliraju.

Inače, Gagi i Đole imaju još dva brata koji se bave glazbom, Bekrima i Sakriba (B3 i TrikFX). U svakom slučaju, i sve to je manje bitno: braća Đogani su pripadnici srpskog naroda i to je jedino važno. Lunina majka Anabela, djevojačko prezime Bukva, je porijeklom iz Goražda. Otac joj je musliman, a majka Srpkinja.

Izvor: espreso.rs / Srbijadanas

🔥2