Što predstavlja Europski stup socijalnih prava

Foto: screenshot/http://ec.europa.eu
Autor: Phralipen

Izgradnja pravednije Europe i jačanje socijalne dimenzije ključni su prioriteti za Europsku komisiju. U tom konktekstu je 17. studenog 2017. godine na summitu na kojem je prisustovao i premijer Andrej Plenković prihvaćen Europski stup socijalnih prava.

Europski stup socijalnih prava predstavlja dvadeset osnovnih načela i prava na potporu pravednim i dobro funkcioniranim tržištima rada i socijalnim sustavima strukturiranim u tri kategorije – jednake mogućnosti i pristup tržištu rada, korektni radni uvjeti, socijalna zaštita i uključenost. Prvenstveno je zamišljen za Eurozonu, ali je primjenjiv na sve države članice EU koje žele biti dio nje. Ispunjavanje načela i prava definiranih u Europskom stupu socijalnih prava zajednička je odgovornost država članica, institucija EU socijalnih partnera i drugih sudionika. Ova inicijativa određuje niz novih ili viših minimalnih standarda za roditeljski, očinski i skrbnički dopust. Predložene mjere posebno su namijenjene povećanju mogućnosti za muškarce za preuzimanje roditeljske odgovornosti u korist djece i povećanju sudjelovanja žena na tržištu rada, čime se smanjuje razlika između muškaraca i žena u zapošljavanju.

Također, nakon detaljne evaluacije, Komisija je zaključila da mnogi radnici u EU još uvijek ne dobivaju pismenu potvrdu o njihovim radnim uvjetima ili ne dobiju pravovremeno sve potrebne podatke. Uglavnom se to tiče određenih sektora, kao što su građevinarstvo, poljoprivreda ili ugostiteljstvo ili određene kategorije radnika. Uz to, dio radnika radi preko 48-satnog prosječnog tjednog ograničenja, uglavnom zbog prekovremenog radnog vremena. Takvo ponašanje ne samo da narušava ravnotežu između posla i obiteljskog života već predstavlja rizike i za samog radnika i za druge (kolege, korisnice usluga). Komisija je usvojila pojašnjenje Direktive o radnom vremenu koja daje smjernice o tome kako interpretirati njezine različite aspekte, što će pomoći zemljama članicama da pravilno provode pravnu stečevinu i izbjegnu daljnje kršenje.

Europski stup socijalnih prava potpisali su čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker, čelnik Europske komisije Antonio Tajani i Juri Ratas, premijer Estonije koja trenutno predsjeda EU.

Izvor: phralipen.hr

🔥1