Češka: Muzej romske kulture Brno

Foto: Savez Roma u R.H. “Kali Sara”
Autor: Maja Grubišić

Muzej romske kulture u Brnu (Muzeum e romane kulturako), u Češkoj ustanova je posvećena povijesti i kulturi romskog naroda. Muzej su 1991. godine osnovali članovi češke romske inteligencije, predvođeni Janom Horváthovom, danas direktoricom muzeja. Osnovali su ga tijekom perioda slobode koji je uslijedio nakon “Baršunaste revolucije” u Čehoslovačkoj.  Tijekom ranih godina njegova se lokacija selila s jednog mjesta na drugo, a institucija se borila s financijskim problemima. U prosincu 2000. godine postav muzeja preselio se u svoju sadašnju zgradu u Bratislavskoj ulici u Brnu, a koja je središte mjesne romske zajednice.

Dana 1. prosinca 2005. otvoren je prvi stalni postav. Stalni postav obuhvaća 6 soba površine 326 m². Posvećen je životu Roma, njihovoj kulturi i važnim događanjima tijekom migracije iz Indije pa sve do danas. Naglasak je na situaciji u češkim zemljama od 1945 do 1989. godine.

Stalni postav muzeja posvećen je životu Roma, njihovoj kulturi i važnim događanjima tijekom migracija iz Indije pa sve do danas. Uz izložbe, u muzeju se provode istraživanja vezana uz Rome u Srednjoj Europi. Muzej organizira predavanja, koncerte, panel rasprave i romske jezične tečajeve za javnost i profesionalce. U popodnevnim satima klub je otvoren za romsku djecu iz susjedstva. Uz izložbe, u muzeju se provode istraživanja vezana uz Rome u Srednjoj Europi. Studenti i drugi zainteresirani u javnoj knjižnici mogu odabrati više od 3 000 publikacija (knjiga, časopisa, CD-a). Muzej organizira predavanja, koncerte, panel rasprave i romske jezične tečajeve za javnost i profesionalce. U popodnevnim satima klub je otvoren za romsku djecu iz susjedstva.

Izvor: phralipen.hr

0