Srbija: U beogradskom naselju Vidikovac novi napad na Rome

Foto: Obitelj ispred demolirane barake

U beogradskom naselju Vidikovac dogodio se četvrti napad na dvije romske obitelji, kojima je grupa nasilnika, sa sjekirama i bejzbol palicama demolirala baraku u kojoj žive od 2009. godine.

Prema svjedočenju Vesne Sandić, grupa od petnaestak ljudi, predvođenih građevinskim investitorom koji već neko vrijeme pokušava da ih iseli iz tog objekta, razvalila im je vrata oko osam sati. Drugi su, kaže, u isto vreme demolirali krov barake.

“Ja sam bila u kuhinji, a suprug je otišao do toaleta kada su razvalili vrata. Rekla sam da ću izaći napolje, da ćemo se iseliti odavde ako imaju ispravno rješenje, ali je jedan od njih počeo da me vuče. Molila sam ih da mi ne lupaju stvari, ali su oni nastavili”, navodi Vesna Sandić.

Nakon što su ih sve izbacili iz barake, Vesna Sandić je sa suprugom otrčala do obližnje zgrade policije, ali su im tamo rekli da je incident već prijavljen.

“Dvije patrole su već bile tu kada smo se vratili, stvarno su brzo došli. Priveli su njih petoricu, a ostali su se razbježali. Mi smo dali izjavu”, rekla je Sandić.

Baraka u kojoj živi sa petoro male djece i još jednom obitelji sa četvero djece potpuno je demolirana i sve stvari koje su imali su uništene.

Prethodni napad, po istom scenariju, dogodio se 8. jsrpnja ove godine. I tada je policija izašla na lice mjesta, stanari barake dali su izjave, a organizacija za ljudska prava “Jednakost” podnijela je do sada više krivičnih prijava na koje, kako izvještavajuu, tužiteljstvo nije reagiralo.

Nakon prošlog napada, organizirana je akcija solidarnosti “Za krov nad glavom”, kada su građanski aktivisti popravili srušeni krov i omogućili ovim obiteljima da se vrate u svoj dom.

Izvor: slobodnaevropa.org

🔥7