Kosovo: Najugroženija skupina su Romi

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva podaci Ministarstva rada i socijalne zaštite pokazuju da je na Kosovu 29,3 posto siromašnih, 10,2 posto građana živi u ekstremnom siromaštvu, dok je više od 15 posto građana Kosova obuhvaćeno nekim od vidova socijalne zaštite.

Sedmočlana obitelj Stojanović iz Gračanice živi u veoma teškim uvjetima. Mjesečno primanje od 100 eura ne pokriva ni osnovne troškove. Da nesreća bude veća, prije par dana u požaru im je izgorio i dio kuće.

“Suprug je invalid, troje od petoro djece boluju od astme. Imamo vlagu u kući, pokušali smo da saniramo, ali nije to dobro. Ne primamo socijalnu pomoć, samo jedno dijete ima kosovski izvod, nemamo novaca da ishodimo dokumente. Brašna imam još da dva puta djeci da umjesim, jer je ostatak izgorio u požaru, do subote ćemo imati hranu. Drva nemamo, suprug je išao da sakuplja”, ističe Marina Stojanović iz Gračanice.

Prema podacima Ministarstva rada i socijalne zaštite, broj korisnika socijalne pomoći na Kosovu opao je u usporedbi sa prethodnim godinama. Ipak, velikom broju korisnika doprinosi visoka stopa nezaposlenosti.

“Na Kosovu socijalnu pomoć dobijaju 25.472 obitelji, to je ukupno 104.090 ljudi. Minimalna socijalna pomoć iznosi 50 eura mjesečno, a pobitelji koje broje i do 15 članova dobijaju 150 eura na mjesečnom nivou. Obitelji koji su korisnici socijalne pomoći imaju i pomoć u plaćanju potrošnje električne energije, nadoknađuje im se dio troškova. Uzroci siromaštva su ekonomske prirode, prije svega to je nezaposlenost. Oko 79 posto albanskih obitelji dobivaju socijalnu pomoć, dok je 21 posto ostale nacionalnosti. Što se Srba tiče oko 10 posto je obuhvaćeno šemom socijalne pomoći”, kaže Fehmi Ibrahimi iz odjeljenja za socijalnu politiku i porodice.

Prema statističkim podacima najugroženija grupa stanovništva na Kosovu su Romi, Aškalije i Egipćani. Na konferenciji posvećenoj rješavanju problema socijalnih stanova u kojima žive Romi, održanoj u Prištini, istaknuta je veoma loša situacija pripadnika ovih zajednica. Požar koji je izbio 2010. godine uništio je šest stanova u jednoj od zgrada u Plemetini, a rujna ove godine jak vetar odnio je dio krova.

“Romi žive u veoma lošim uvjetima, to je na rubu humanitarne katastrofe kada je riječ o zgradama u Plemetini u kojima žive Romi. Imao sam priliku da osobno pjosetim tu zgradu, imamo 180 osoba koje trenutno žive u tim stanovima. Moram reći da njihovi uvjeti života nisu prihvatljivi. Što prije moramo naći rješenje za njihov problem”, Kazao je šef misije OEBS-a na Kosovu, Jan Bratu.

“Živimo u katastrofalnoj situaciji, svi žive od socijalme pomoći, nemamo dovoljno vode za osnovnu higijenu”, kaže Gaši Habib, jedan od stanovnika socijalne zgrade u Plemetini.

“Romi žive od onoga što nađu na ulici. Mi skoro da nemamo zaposlene Rome u javnim institucijama, što ukazuje na jako loš položaj romske zajednice”, rekao je Gazmed Salijević, predsjedavajući savjetodavnog vijeća za zajednice.

“Socijalno najugroženije grupe su samohrani roditelji, osobe koje žive same, Romi, interno raseljena lica, osobe sa visokim stepenom invaliditeta  i starije osobe bez novčanih primanja”, ističu iz Ministarstva rada i socijalne zaštite.

Izvor: rominfomedia.rs/RTK

🔥0