Srbija: Jeste li ste ikada vidjeli da Rom, radi u pekari?

Foto: Mondo/ Goran Sivačk
Autor: MONDO/Fonet

Kao što su u društvu najvidljiviji Romi prosjaci, a najmanje vidljivi Romi intelektualci,tako su u području zapošljavanja najvidljiviji Romi u komunalnim službama, a najmanje oni obrazovani, koji rade kao inženjeri, ljekari ili ekonomisti, što otežava borbu protiv diskriminacije, izjavio je FoNetu program menadžer Roma Centra Slavoljub Đorđević.

Na osnovu Izvještaja o sprovođenju Zakona o zabrani diskriminacije u Šumadijskom upravnom okrugu, koji je uradio kragujevački Roma Centar, može se zaključiti da najviše primera diskriminacije ima prema pripadnicima nacionalnih manjina i etničkih zajednica, a među njima najviše pritužbi za diskriminaciju podnijeli su pripadnici romske zajednice.

Đorđević je istakao da se na osnovu tog izvještaja vidi da diskriminaciju prema romskoj zajednici najčešće čine državna i lokalna tijela vlasti, navodeći kao jedan od primjera i Skupštinu grada Kragujevca.

U djelu u kome se dobijaju različiti dokumenti nema ni jedne zaposlene Romkinje ili Roma, rekao je Đorđević, dodajući da je nekada opravdanje moglo biti da nema dovoljno kvalificiranih, obrazovanih i školovanih Roma za obavljanje tih poslova, ali da je danas situacija potpuno drugačija.

On je istaknuo da su česti činiteljii radne diskriminacije Roma i obrtnici koji takođe nerado zapošljavaju pripadnike te populacije.

Obrtnici ne žele da zapošljavaju Rome na mjestima na kojima bi oni bili vidljivi. Primjer za to su pekare, butici u kojima praktično nema Roma, vjerovatno zbog njihovog fizičkog izgleda, rekao je on.

Đorđević je istaknuo da je tokom 2011., Povjerenik primio ukupno 349 pritužbi, dok je u 2016. taj broj iznosio 1.346.

Taj podatak govori da se diskriminirani ljudi ohrabruju i sve više podnose prijave, ali mislim da to još uvijek nije dovoljno, rekao je Đorđević.

On je izjavio da su prilikom rada na izvještaju prikupljeni podaci Policijske uprave, Osnovnog državnog odvjetništva, Osnovnog i Višeg suda u Kragujevcu, kao i Povjerenika za zaštiti građana i zaštitu ravnopravnosti, ali da se ispostavilo da lokalne institucije uglavnom ne vode evidenciju o diskriminaciji.

Izvor: mondo.rs

🔥0