Srbija: Novim projektom “Čistoća” u Kraljevu bi zaposlila uglavnom Rome

U javnom poduzeću “Čistoća” u Kraljevu započeo je rad na kompostnim postrojenjima za kompostiranje. Uz donaciju Europske unije od 34.000 eura, ova jedinica je opremljena modernim drvnim drobilicama.

Biomasa sa javnih i zelenih površina u Kraljevu više se neće odbacivati. Neće ni posječene grane. Zahvaljujući mobilnoj drobilici za drvo, “Čistoća” će modernizirati proces kompostiranja i odlaganja bio-otpada.

Projekt je financirala Europska unija, koju je podržao Danski institut u okviru Programa osnaživanja Roma. U ovoj jedinici, “čistoća” bi uglavnom koristila Rome.

Čistoća će smanjiti troškove kupnje organskih gnojiva. Zato je ponuda danskog vijeća bila prihvaćena za ovu humanitarnu organizaciju za pružanje opreme.

“Dansko vijeće, zajedno s Kraljevom, javna tvrtka Čistoća, uz pomoć Europske unije u Republici Srbiji, mogla bi zajednički doseći današnje rezultate koji će sigurno pomoći romskim zajednicama da smanje svoje socioekonomske poteškoće i povećaju njihovu zapošljivost”, rekla je. je Marina Kremoneze, ravnateljica Danskog vijeća za izbjeglice.

Romi koji su uključeni u ovaj program nadaju se da će dobiti posao na neodređeno vrijeme u “čistoći”.

Ako je to posao, to će biti dobro “, rekla je Snežana Mutić, pripravnica u Čistoći.” Ako ne, radit ćemo samostalno. Zato smo osposobljeni da radimo vlastitu stvar. ”

Izvor: rts.rs

 

1